Forumul Hunedoara
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Mestesuguri si ocupatii traditionale din Tara Zarandului

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Nicolae


Pe lânga agricultura, prelucrarea lemnului si cresterea animalelor, mineritul, facerea varului, cojocaritul si ceramica sunt ocupatii mestesugurile traditionale din Tara Zarandului.
Exploatarea minelor de aur a dat numele comunei Baia de Cris (8 km de municipul Brad), capitala de voiedat românesc în secolul XIII. Sunt cercetatori care sustin ca la Baia de Cris romanii ar fi existat bai de spalat aurul înca de pe vremea romanilor. Au existat mine de aur la Brad si Caraci. La Brad (36 km de Deva, 145 km de Arad si 40 km de Abrud) este si “Muzeul Aurului” unic în Europa, înfiintat în 1896, dar afectat în ultimii ani de o disputa patroniala.
De asemenea, în zona a fost practicata spalarea nisipului aurifer în albiile râurilor, obicei ce a dainuit pâna în zilele noastre prin pasiunea “ultimului cautator de aur”, Ioan Catalina, un om nascut în 1935 si care a lucrat peste 30 de ani la minele din zona. In satul Stanija, comuna Buces (20 km de Abrud si 59 km de Deva), Ioan Catalina ghideaza turistii catre gurile vechilor mine de aur si îi învata “tehnica saitrocului”, procedeu prin care se separa grauntele de aur din aluviunile din râu. Tot în Stanija, localnicul Ioan Miha le arata turistilor secretele cioplirii pietrelor de moara. In Buces, entuziastii au lansat proiectul “drumul varului”, parcurs de mesterii varari în cautarea pietrei albe, “de var”, “regina calcarelor”, din Muntele Vulcan, prelucrarea în varnite traditionale si vinderea acesteia.
Mai la nord-est, comuna Bârsa (77 km de Arad) este renumita pentru produsele de ceramica realizate de faimosi olari din Valea Crisului. Si în Birchis (81 km de Arad) este un vechi centru de ceramica.

http://www.cazarelapensiune.ro/ro/articles/traditii-si-obiceiuri/mestesuguri-si-ocupatii-traditionale-din-tara-zarandului

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum