Forumul Hunedoara
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Combinatul Siderurgic Hunedoara

5 participanți

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

metalurgistul

metalurgistul

Combinatul siderurgic Hunedoara isi are radacinile inca din 1882-1884, prin infiintarea Uzinelor de fier Hunedoara.
Constructia uzinei a inceput in august 1882, primele obiective fiind doua furnale de 110mc.Inaugurarea oficiala avand loc la 12 iunie 1884.
Aceasta data, 12 iunie, marcheaza nasterea uzinelor de la Hunedoara, si totodata sfarsitul unei epoci: Iunie 1999 oţelăria Siemens Martin nr 2, este oprită, fatalitatea sau coincidenţa era că oprirea s-a făcut în 12 iunie 1999 -data care ar fi trebuie sa fie aniversarea a 125 de ani de la pornirea uzinei noi- fapt ce a consfinţit oprirea definitivă şi ireversibilă a fluxul primar (cocserie, aglomerare, furnale), a combinatului.
Un an mai tarziu de la inaugurare este pus in functiune cel de al doilea furnal la 24 mai 1885. La 23 iulie 1890 este pus in functiune furnalul nr 3 cu un volum de 140mc si o capacitate de productie de 40t fonta pe zi. Un nou furnal nr 4 a intrat in functiune la 4 august 1895.
De-a lungul anilor combinatul se dezvolta, construindu-se noi capacitati de productie, se construiesc noi furnale, aglomeratoare, otelarii, laminoare, se dezvolta productia cocso-chimica prin construirea unei uzine cocso-chimice.
Dupa 1989, combinatul siderurgic se transforma in societate comerciala pe actiuni si isi schimba numele in Siderurgica Hunedoara.
Siderurgica Hunedoara în acel moment era cel mai important producător român de profile lungi. Flux tehnologic bazat pe două oţelării electrice: oţelărie electrică (OE1 150000 t/an) cu două cuptoare de 65 t, şi doua cuptor de 20 t pentru oţeluri aliate cu turnare în lingou, dispunând de instalaţii de tratament cu tratare în vid tip VAD – VOD şi o instalaţie REZ retopire electrică sub zgură; a doua oţelărie electrică (OE2 400000t/an) cu două cuptoare electrice de 100t cu tratament secundat, maşină de turnare continuă (un cuptor EBT),otelarie Siemens Martin nr 1 OSM1 cu o capacitate de 0,33 milioane tone pe an
oţelărie Siemens Martin nr 2 (OSM 2 =cu o capacitate de aproximativ 3,2 milioane t şi uzină de laminoare cu o capacitate de producţie de: profile uşoare (440.000t/an) , profile grele(1.130.000t/an) şi sârmă (280.000t/an). Otelarie Siemen Marti nr-1 cu cinci cuptoare de 100 de tone (300.000 t-an) si laminor de profile grele L800 (450.000 t/an) formând fluxul de fabricaţie pentru produsele speciale, o alta uzina era formata din cele 9 furnale.
Din pacate, astazi, mai exista doar otelaria electrica nr.2 si laminorul de profile grele functional, ar mai fi inca 2 laminoare care oficial sunt conservate, cel de profile mici si de sarma, dar probabil ca deja au fost si dezmembrate, majoritatea capacitatilor de productie fiind demolate.

hunedorean



Ar fi frumos daca am putea reconstitui mai in detaliu istoria industriei Hunedoarei, ceva in genul http://www.banaterra.eu/romana/biblioteca_banat/monografii/istoria_industriei_banatul_montan.pdf

metalurgistul

metalurgistul

sa speram ca se va realiza aceasta investitie,.. oricum ii foarte putin in comparatie cu ce a fost,..

siderurgistul



Se realizeaza sigur dar e o minciuna la mijloc. Se dezafecteaza o fabrica Arcelor din Franta si se muta la Hunedoara("reconstruirea vechiului Laminor de Profile Grele (LPG) si dotarea lui cu tehnologie de ultima generatie, o parte dintre echipamente urmand sa fie relocate la Hunedoara de la o unitate ArcelorMittal din Franta"). Deci utilajele nu sunt noi. Speram macar sa fie in stare buna. Nu e o investitie curata, de la 0, ci o forma de a masca faptul ca se migreaza productia dintr-o tara mai scumpa in una mai ieftina. (http://www.replicahd.ro/replica_db/index.php?pagerun=2&title=o_confirmare_de_43_de_milioane_de_euro_s&more=1&c=1&tb=1&pb=1)

sir_drinkalot



Pentru mai multe detalii privind evolutia CSH vizitati http://www.cetateadefoc.110mb.com

alin



Frumos site, sir_drinkalot. Totusi, m-ar place sa citesc mai multe detalii. Oare mai e cineva in oras dispus sa reconstitue istoria Combinatului? Cei batrani nu stiu de internet. Multi au plecat din Hunedoara sau chiar din tara. Daca nimeni nu o sa faca nimic, o intrega istorie o sa se piarda. Pacat.
Poate se incumeta cineva sa stranga o echipa in jurul lui si sa faca asta. Poate se gasesc amatori chiar aici, pe forum.

metalurgistul

metalurgistul

In 12 iunie s-au împlinit 128 de ani de siderurgie la Hunedoara. La aceasta data, 12 iunie 1884, a fost pus în functiune primul furnal din cadrul uzinei construite la Hunedoara, Uzinele de Fier Hunedoara...

Continut sponsorizat



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum