Forumul Hunedoara
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Râul Cerna

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Râul Cerna Empty Râul Cerna 26.11.09 10:51

Nicolae


Râul Cerna (numit uneori şi Cerna Hunedoreană sau Cerna Ardeleană) izvorăşte din Munţii Poiana Ruscă, străbate Ţinutul Pădurenilor, alimenteaza Lacul Cinciş, trece prin oraşul Hunedoara şi se varsă în Râul Mureş.

Râul Cerna este unul dintre afluenţii principali ai Mureşului, el avand un debit mare la vărsarea lui în acest râu, la vest de orasul Simeria. Originea cuvântului « Cerna » provine din slavonă si înseamnă « apa neagră », deoarece atunci când plouă mult şi repede, apa râului îşi schimbă culoarea, tulburându-se. Izvoarele Cernei se afla în Munţii Poiana Ruscăi, iar cele două ramuri ale sale se unesc in satul Hajdău. Ramura de nord izvoreşte în apropierea satului Vadul Dobrii, iar cea de sud e alimentata de mai multe pârâie-Fântâna, Bordu, Negoiu, Ciumiţa- care izvoresc de sub poalele vârfului Rusca, la o altitudine de aproâimativ 1.200 metri.

Este unul dintre cele mai mari şi importante râuri ale judeţului, lungimea sa fiind de 73 de km, dintre care 65 km sunt străbătuţi prin masivul Poiana Ruscăi. Suprafata de colectare este foarte mare, 740 kmp.

Râul Cerna este alcătuit din trei segmente: primul segment, care incepe odată cu izvoarele râului si ţine până la vărsarea acestuia în Barajul Cinciş-Cerna, segmentul mijlociu este cuprins de la ieşirea râului din baraj pâna în apropiere de periferia oraşului Hunedoara, iar ultimul segment se termină odată cu vărsarea râului in Mureş.

În aval de Lunca Cernii traversează Cheile Cernii http://hunedoara.omgforum.net/obiective-turistice-din-apropiere-f52/cheile-cernei-t132.htm , apoi şesul aluvial pe care se află satele Hăşdău şi Dăbâca, pentru a ajunge printr-o vale săpată adânc, în lacul de acumulare Cinciş. În continuare, albia Cernei urmăreşte zona marginală a reliefului muntos, în dreptul comunei Teliucu-Inferior şi iese în dreptul municipiului Hunedoara.

În cursul superior, Cerna primeşte ca afluenţi principali Cernişoriţa (Lătoroasa), Negoiul, Valea Bălţii (Bunila) şi Vălăriţa.

În aval de lacul de acumulare Cinciş, colectează apele a doi importanţi afluenţi: Valea Govâjdiei şi Valea Zlaşti-care se varsă în Cerna în apropiere de Castelul Corvineştilor.

În aval de Hunedoara, Cerna primeşte drept afluenţi Valea Peştişului, Valea Cristurului şi Valea Ursului.

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum