Forumul Hunedoara
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Ţara Haţegului

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Ţara Haţegului Empty Ţara Haţegului 12.06.12 22:38

Nicolae


Ţara Haţegului este un ţinut istoric şi etnografic din colţul de sud-vest al Transilvaniei, judeţul Hunedoara, România. Ţara Haţegului cuprinde depresiunea cu acelaşi nume, dar în „zona de influenţă" a ei se află şi aşezările situate pe cursul superior al Streiului, până la vărsarea acestuia în Mureş. Înconjurată din toate părţile de munţi, depresiunea Haţegului este una dintre cele mai pitoreşti zone ale României. Aici se găsesc câteva dintre cele mai importante monumente de arhitectură şi arheologie din ţară.

Sub aspect etno-folcloric, zona Ţării Haţegului prezintă un mare interes. O inestimabilă valoare o au scoarţele din Haţeg, îndeosebi cele din perimetrul satelor Băieşti Pui, precum şi portul popular elegant, în care combinaţia de culori alb şi negru conferă un rafinament aparte. Din păcate, astăzi acest port este folosit foarte rar de către locuitorii zonei. Doar de nedei mai poate fi admirat costumul bărbătesc format din pantaloni lungi, curea lată şi laibăr şi cel femeiesc alcătuit din cămaşă, opreg, catrină şi pieptar.
Încrustările din lemn, mai ales furcile plate (de la Clopotiva) şi unele piese de arhitectură populară se remarcă prin originalitate şi un simţ artistic special. Haţeganele şi Caluşerul formează piese predilecte ale melosului popular.

http://www.transylvania-authentica.ro

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum