Forumul Hunedoara
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Chinezi interesaţi să tăbăcească piei în Hunedoara

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

metalurgistul

metalurgistul
Ciobanii primesc un ajutor nesperat din partea preşedintelui Mircea Moloţ, om din breaslă – cum singur o spune adesea. Şeful Consiliului Judeţean a făcut lobby în China pentru valorificarea lânii şi a pieilor din judeţul Hunedoara.

Oameni de afaceri chinezi din Regiunea Autonomă Ninxia Hui au fost vineri, în judeţul Hunedoara, pentru că sunt interesaţi să investească în pielărit şi lână. Ei şi-ar dori să înfiinţeze societăţi comerciale mixte prin care să colecteze piei şi lână de la crescătorii de animale din judeţul Hunedoara, dar şi de prin vecini.

Investiţii la Hunedoara sau Călan

Delegaţia din China a fost primită la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara. Preşedintele Mircea Moloţ a promis că va sprijini demersurile investitorilor chinezi, cu atât mai mult cu cât, în judeţul Hunedoara, activitatea economică în acest domeniu a scăzut dramatic în anii de după revoluţie. Din datele prezentate reiese că pe vremea regimului comunist se prelucrau un milion de piei pe an, în timp ce acum tăbăcarii abia dacă reuşesc să proceseze în jur de 30.000 de piei. „Suntem dispuşi să asigurăm facilităţi pentru investitorii chinezi, mai ales dacă vor construi în perimetrele parcurilor industriale de la Hunedoara sau Călan. Sper să avem un rezultat concret al discuţiilor până în primăvara anului viitor, până atunci urmând să fie efectuate mai multe teste tehnologice pe mostre de piei şi lână produse în judeţul Hunedoara”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ.

Nici cartofii nu sunt de lepădat

Legăturile comerciale dintre judeţul Hunedoara, prin Consiliul Judeţean, şi Regiunea Autonomă Ninxia Hui au fost parafate printr-un protocol în urmă cu un an. „Avem o relaţie de colaborare foarte bună cu judeţul Hunedoara. (…) Dorim să investim în judeţul Hunedoara în domeniul pielăriei şi al lânii”, a afirmat Long Fei, director general al Biroului pentru Industrie Uşoară al Regiunii Autonome Ningxia Hui. Oficialul chinez a mai arătat că există un interes din ţara sa şi pentru cartofi ce ar urma să fie folosiţi la extragerea amidonului în una din fabricile din regiunea sa.

Lâna a devenit deşeu, tăbăcitul e istorie

Potrivit datelor Camerei Agricole Judeţene Hunedoara, ciobanii din zonă cresc aproximativ 170.000 de ovine din rasa ţurcană. „Acum lâna se aruncă pentru că nu o mai cumpără nimeni. Ciobanii sunt dezolaţi pentru că acest lucru se întâmplă de ani de zile. Dacă până în anul 1989 fabrica de blănuri Vidra Orăştie prelucra un milion de piei pe an, acum uzina s-a desfiinţat şi a apărut o problemă la nivel naţional, deoarece nimeni nu mai prelucrează pielea de oaie. Cea mai mare problemă a agricultorilor este acum vânzarea producţiei”, a afirmat Mircea Muzicaş, directorul executiv al CAJ Hunedoara.
Industria de prelucrare a pieilor din Regiunea Ninxia Hui asigură 60 la sută din produsele de lână şi 50 la sută din cele de pielărie pe piaţa europeană. Materia primă este importată din 27 de state ale lumii, conform datelor comunicate de CJ Hunedoara.
zhd.ro

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum