Forumul Hunedoara
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Doi eroi din Hunedoara sunt comemoraţi la Praga

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

papuasu



Doi hunedoreni sunt comemoraţi în expoziţia „Numitorul comun: moartea”, eveniment organizat zilele acestea la Praga în memoria eroilor care au luptat împotriva instaurării regimului comunist în România.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a susţinut zece acţiuni de deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist, executaţi de Securitate în perioada 1948-1952. Doi dintre partizanii care au plătit cu viaţa pentru că s-au opus regimului bolşevic au fost hunedorenii Vitan Petru şi Orşa Iosif, ultimul împuşcat cu un glonţ de calibrul 7,62, probă incontestabilă a monstruoasei execuţii. Deshumările osemintelor celor doi eroi au fost făcute de specialiştii din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi de cei ai Institutului de Medicină Legală Hunedoara.


„Omul a decedat ca urmare a unei deflagraţii”


Vitan Petre a fost deshumat în luna mai a anului trecut. La locul mormântului lui Vitan Petre, legiştii hunedoreni au găsit o cruce din lemn de brad. „Capul explodase. Aspectul resturilor scheletale ale cutiei craniene ne permit să afirmăm că omul a decedat ca urmare a unei deflagraţii care s-a produs într-un spaţiu închis”, a precizat Dan Mărculescu, şeful SML Hunedoara. La picioarele celui decedat s-au mai găsit bucăţi din încălţăminte. „Este posibil să fi fost încălţat cu bocanci. Au mai rămas doar fragmente degradate ale tălpii din piele. S-au mai păstrat şi plachiurile şi potcoava de pe călcâie, nasturii de la cămaşă şi alte câteva obiecte. Cinci coaste ale decedatului au fost fracturate, una suferind chiar o dublă secţionare.”, spune Dan Mărculescu. După încheierea investigaţiilor urmaşii lui Vitan Petru au organizat o slujbă religioasă spre pomenirea eroului. Pentru a fi analizate, osemintele au fost preluate de reprezentanţii Laboratorului de Medicină Legală de pe lângă Spitalul Judeţean Deva.


Eroul din Băieşti


Vitan Petru zis „Gheberici” s-a născut în satul Băieşti în anul 1917. În 1948 a aderat la organizaţia anticomunistă „Liga Partizanilor Români” din Haţeg. Organizaţia avea scopul de a se opune instaurării regimului comunist. Gruparea acţiona pe raza comunelor Pui şi Sălaşu de Sus. Partizanii se refugiau în munţii Şureanu şi Retezat. În documentele securităţii Vitan Petru figura ca şef de cuib. Periodic partizanii organizau întâlniri. Încercările securiştilor de ai captura pe rebeli au eşuat în repetate rânduri. Familiile partizanilor erau supuse presiunii şi şantajului, astfel că soţia lui Vitan Petru a fost obligată să divorţeze în 1952. În 21 noiembrie 1952, Vitan Petru împreună cu un camarad de al său s-a adăpostit într-un bordei în apropierea „Părăului Fădiţăului”, la trei kilometri de satul natal. Adăpostul lor a fost însă înconjurat de Securitate în acea zi. Un sătean i-a vândut la propriu, pe bani. În acea zi, camaradul lui Vitan, care se afla în ograda casei a fost împuşcat în spate. Rănitul a fost torturat şi condamnat la 20 de ani de muncă silnică. Vitan Petru s-a baricadat în casă şi a ripostat cu foc de armă, dar securiştii au aruncat câteva grenade în interiorul bordeiului. Trupul bărbatului a fost abandonat până când doi fraţi ai săi au fost aduşi cu forţa să îl îngroape în pădurea din apropiere. În dosarele securităţii se spune că Vitan şi-ar fi împuşcat camaradul, după care s-a sinucis.


Securiştii i-au umplut chimirul de gloanţe


Orşa Iosif din satul Glodghileşti, lângă Zam. În ziua în care a fost ucis, bărbatul trebuia să cunune doi tineri din sat. Din informaţiile ICCR rezultă că Orşa a fost executat în 11 februarie 1950 de doi ofiţeri ai Securităţii îmbrăcaţi în civil. Martorii evenimentului povestesc că mai mulţi ofiţeri au intrat în gospodăria lui Iosif Orşa, iar acesta a refuzat să stea de vorbă cu ei. În încercarea de a scăpa de ofiţerii securităţii, bărbatul a fugit pe dealul din spatele casei. Securiştii nu au stat prea mult pe gânduri şi l-au împuşcat în zona abdomenului. Familiei i s-a interzis îngroparea în cimitirul sătesc, motiv pentru care l-au înmormântat pe terenul lor, în apropierea unei păduri. O bătrână în vârstă de 80 de ani a identificat locul în care se afla îngropat Orşa Iosif. Specialiştii au găsit la locul săpăturilor un chimir ciuruit de glonţ.


„După căutări laborioase au fost identificate resturi umane şi vestimentare. Trupul celui ucis a fost îngropat la o adâncime foarte mare. La faţa locului s-a găsit un glonţ la nivelul şerparului şi de aici s-a tras concluzia că s-a chinuit foarte mult până să moară. Restul determinărilor le-au făcut arheologii şi ceilalţi specialişti”, a declarat Dan Mărculescu.

Maria Bulz

http://glasulhunedoarei.blogspot.com/2010/02/doi-eroi-din-hunedoara-sunt-comemorati.html

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum