"Un album inedit se pregăteşte a fi lansat oficial la Hunedoara. Lucrarea cuprinde imagini până acum ascunse de ochii majorităţii hunedorenilor de pe parcursul devenirii oraşului ca important centru siderurgic. Albumul este, de fapt, o istorie în imagini a fierului la Hunedoara, singurul loc în lume unde această îndeletnicire a avut o continuitate de peste 3.000 de ani.
Albumul “Hunedoara – ţara fierului” este compus din peste 150 de imagini, fiecare imagine fiind explicată. Cititorul parcurge astfel întreaga istorie a fierului la Hunedoara, începând din perioada Hallstatt (cu aproximativ 3.000 de ani în urmă) până la începutul secolului al XX-lea.
Decenii de muncă
Autorul albumului, fotograful Constantin Găină, Pilu, după cum îl strigă mai toată lumea, spune că imaginile le-a tot strâns vreme de aproape 40 de ani, iar munca de editare a lor a durat mai bine de trei ani. La durata întregului proces în urma căruia a luat naştere volumul, cele trei luni de tehnoredactare par puţine pe lângă celelalte perioade de documentare. “În 1974 am început să adun imagini vechi în care erau surprinse scene din întregul proces de fabricare a fierului. Atunci l-am ajutat pe domnul Nicolae Chinler, pe atunci şeful Laboratoarelor din vechiul Combinat, la documentarea lucrării sale despre istoria fierului la Hunedoara. El a constatat, la acea vreme, că istoria acestui domeniu, în aceste locuri, este mult mai bogată decât se credea până atunci”, spune autorul.
Salvarea digitală
Pilu Găină spune că acest album ar fi putut să vadă lumina tiparului şi mai devreme, însă condiţiile tehnice din urmă cu 10 – 20 de ani ar fi ştirbit din valoarea fotografiilor. “Nu puteam să scot imaginile la calitatea din acest album dacă nu ar fi venit era digitală. Nu am făcut intervenţii asupra conţinutului lor. A fost nevoie de prelucrare digitală pentru că fotografiile sunt luate de pe negative originale. De prin 2005 m-am apucat să lucrez la ele şi nu pot să spun nici că a fost simplu şi nici că a fost uşor”, mărturiseşte Pilu Găină. Autorul adaugă că a încercat să lase volumul să vorbească prin imagini, dar au fost necesare şi explicaţii istorice despre evoluţia “fierăritului” la Hunedoara.
Hunedoara, un loc unic
“Am vrut să avem acest volum pentru că Hunedoara este singurul loc din lume unde siderurgia are o continuitate neîntreruptă ce se întinde pe durata a 3000 de ani. Datele şi explicaţiile din textele existente sunt exacte, însă nu am dorit să domine imaginile, ci doar să le completeze. Un alt motiv pentru care am lucrat atât la un asemenea volum este faptul că sunt foarte puţine lucrări de acest gen, centrate pe un punct anume de pe harta industriei fierului. Imaginile pleacă de la elemente din cele mai vechi timpuri şi merg până la începutul secolului trecut, când Hunedoara era deja cel mai mare producător de fier de pe întregul teritoriu al Imperiului Austro-Ungar”, explică autorul.
Volumul a fost prezentat public pentru prima dată, săptămâna trecută, la Deva, însă lansarea oficială va avea loc la Hunedoara, pe 31 mai sau pe 8 iunie. Albumul a fost scos la Editura Corvina, iar costurile sunt suportate de Parlamentul European, o parte din exemplare urmând să revină acestei instituţii. Lucrarea apare în română, maghiară şi germană, limbile care erau folosite în secolul al XlX-lea în zona Hunedoarei."
sursa:
http://www.replicahd.ro/?p=4283