In ultimii ani, datorita diminuarii stratului de ozon inclusiv deasupra tarii noastre, radiaţii ultraviolete au ajuns peste limitele periculoase.(http://www.mediafax.ro/social/anm-indicele-de-radiatie-ultravioleta-foarte-ridicat-in-jumatate-din-tara-6393935). Pericolul este cu atat mai mare pentru micuti.
Iata un rezumat despre ceea ce e mai important de stiut in acest domeniu:
--------------------------------------------------------
Factorul de protectie solara:
Factorul de Protectie Solara sau Sun Protection Factor (SPF este prescurtarea in limba engleza) este un indicator (in general al produselor cosmetice) care ne arata care este durata de expunere la soare, fara ca pielea sa fie arsa. Multe din cremele si lotiunile folosite pentru plaja, afiseaza acest factor, dar putini sunt cei care stiu cum se calculeaza FPS-ul necesar pielii fiecaruia. Iata cum stau lucruile la modul general, fiecare ten avand totusi nevoie de o ajustare la calculele urmatoare:
In general, pentru o piele normala, o durata de expunere la soare direct face ca in aproximativ 20 de minute pielea sa isi schimbe culoarea si sa devina rosie si iritata. Daca inmultim acest timp cu FPS-ul de pe crema pentru protectie solara (sa spunem FPS=15), obtinem durata cat suntem protejati de aceasta crema la expunerea directa a soarelui. Altfel spus: 20×15=300 minute. Adica daca folosim o crema cu FPS 15 putem sa stam la soare 5 ore fara sa ne facem griji ca ne ardem. Trebuie totusi sa tinem cont ca pielea noastra poate fi mai sensibila sau mai putin sensibila si sa ajustam acet calcul. Pentru copii, e bine sa luam in calcul si o marja de eroare si sa calculam la jumatate timpul pentru a fi acoperiti. De asemenea trebuie sa stim ca daca iesim din apa si facem dus sau ne stergem, va trebui sa aplicam un nou strat de crema protectoare pe suprafata expusa a corpului, sau pe tot corpul daca suntem la plaja.
Va propunem un calcul general pentru mai multe tipuri de piele in continuare:
* piele foarte sensibila, FPS=15 inseamna apoximativ 1 ora de expunere, FPS=30 inseamna aproximativ 2 ore, maximum 3 de expunere;
* piele sensibila, FPS=15, inseamna apoximativ 2 ore de expunere, FPS=30 inseamna maximum 4 de expunere;
* piele normala, FPS=15, inseamna apoximativ 3 ore de expunere, FPS=30 inseamna aproximativ 4 ore, maximum 5 de expunere;
* piele medie, FPS=8, inseamna apoximativ 2 ore de expunere, FPS=15 inseamna aproximativ 4 ore, maximum 5 de expunere;
* piele inchisa, FPS=4, inseamna apoximativ o ora de expunere, FPS=15 inseamna aproximativ 4 ore, maximum 5 de expunere;
Mai trebuie amintit faptul ca factorul FPS este dat pentru radiatiile UVB, dar pe langa aceste radiatii mai trebuie luate in calcul si radiatiile UVA si UVC. Din nefericire nimeni nu va spune acest lucru, dar probabil ca in curand vom gasi niste creme noi, mai scumpe care sa rezolve si problema protectiei radiatiilor UVA si UVC. Ce este cu aceste radiatii? Emisiile solare se impart in mare, dupa cum urmeaza:
* radiatie infrarosie reprezentata de undele peste 700nm (unde radio, caldura primita de la Soare);
* lumina vizibila 400nm – 700nm (spectrul curcubeului);
* radiatie ultravioleta intre 200nm si 400nm, care cuprinde si:
1. UVA (320 nm – 400 nm), sunt principalele raze ce contribuie la bronzarea pielii, penetrand-o pana in derma si afectand celulele bazale. In perioada anilor 70-80 se credea ca UVA sunt razele necesare organismului uman, dar in prezent sunt considerate periculoase, chiar mai mult decat cele UVB, putand produce arsuri solare, imbatranirea pielii, cancer de piele, leziuni oculare si suprimarea sistemului imunitar. Razele UVA pot penetra hainele subtiri si sticla.
2. UVB (290 nm – 320 nm), sunt unde cu lungimea de unda intermediara si sunt mai puternice la amiaza si vara. Razele UVB pot fi filtrate de nori si sunt blocate de sticla. Aceste raze penetreaza epiderma (stratul exterior al pielii), de grosime mica. Razele UVB stimuleaza productia de melanina, producand bronzarea pielii, dar si petele maronii, cancerul de piele si imbatranirea prematura a apielii.
3. UVC (200 nm – 290 nm) - Sunt cele mai scurte si de obicei sunt absorbite de catre stratul de ozon. Sunt periculoase si scurta expunere la acestea produce arsuri solare; expunerea prelungita este considerata fatala. Costumele astronautilor au filtre ce monitorizeaza timpul de expunere si intensitatea acestor radiatii.
Problema este ca radiatiile ultraviolete sunt nocive pielii si organismului uman in general. Singurul fapt benefic recunoscut in acest moment pentru expunerea solara este producerea vitaminei D3 (sintetizarea) de catre piele. Radiatiile solare au acest rol, si se stie ca este o reactie ce este controlata de temperatura pielii si care dureaza 2 – 3 zile. Din piele, vitamina D3 este transportata in ficat, pentru a fi metabolizata. Pentru scopul producerii vitaminei D sunt suficiente expuneri de 15 minute pe zi la Soare.
Bronzarea pielii in general este efectul dorit pentru expunerea solara, si de cele mai multe ori considerat ca un indiciu al frumusetii. Culoarea maronie al pielii apare in urma cresterii intensitatii de producere a melaninei in piele, cauzata de expunerea la razele solare ultraviolete.
sursa: http://www.marilesperante.ro/protectie/factorul-de-protectie-solara.html
----------------------------------------------------
Adevarul despre cremele de protectie solara!
Soarele este si prieten si dusman: ne da o stare de bine sa avem parte de o zi insorita,
ne ajuta sa asimilam vitamina D...daca nu am vedea
soarele zile intregi, saptamani sau chiar luni cu siguranta am fi inclinati catre o depresie serioasa!
Si totusi soarele est mai degraba
un dusman decat un prieten,
partea buna este ca daca urmam anumite sfaturi date de dermatologi seriosi putem sa ne bucuram de influenta
benefica a soarelui
minimizandu-i actiunea dauantoare asupra pielii noastre.
Caci da, pielea are de suferit.
In contnuare voi scrie la
liniuta informatii care le-am gasit pe site-ul Paulei Begoun dar nu numai:
*Nu exista "bronz sanatos",fie ca e de la soare fie ca e de la salon:chiar daca te bronzezi treptat, fara sa te arzi, pielea ta are de suferit foarte mult.
*UVB este radiatia solara care "arde" pielea si are un impact imediat si vizibli asupra pielii(de la chiar primul minut! in care iesi din casa)...din cauza ei te inrosesti de exemplu daca ai pielea sensibila urmand bineinteles o arsura de toata "frumusetea".
*UVA este radiatia care NU se simte dar care este considerata cauza prinicipala a aparitiei ridurilor si a cancerului de piele(Doamne fereste). razele UVA patrund cu usurinta prin geamuri...
*Chiar si cand cerul este innorat razele solare sunt prezente(mai slabe dar prezente).
*Apa, cimentul, chiar si iarba reflecta razele solara de jos in sus expunanadu-te de doua ori practic la radiata solara.
*cu cat altitudinea e mai mare cu atat radiatiile solare sunt mai intense...Cu fiecare 300 metri de altitudine in plus radiatiile cresc cu 4 %!
*SPF(factorul de protectie solara) este un numar pe care il gasim inscris pe produsele cosmetice care insa potrivit societatii de dermatologie nu ne da informatii despre intensitatea protectiei oferita de acel produs ci de DURATA in care poti sa te expui la razele solare fara a te arde. Daca de ex dureaza 15min de expunere la razele solare ca se te inrosesti, un SPF de 15 iti permite sa stai la soare trei ore jumate fara sa te arzi. Daca in 10min de stat la soare te inrosesti usor un SPF 15 te lasa sa stai la soare doua ore.
Formula: 10(minute)x 15(spf)=150(minute de expunere safe)
*SPF-ul este important dar nu are in vedere deact razele Uvb, de aceea e important sa citesti pe produs daca are si protectie Uva!
Daca produsul are protectie adecvata Uva ar trebui sa contina ceva din
urmatoarele ingrediente:
Zinc oxide, Titanium dioxide, avobenzone(care mai poate fi scris Parsol1789 sau butyl methoxydibenzoylmethane), Mexoryl SX, Tinosorb.
*Exista creme cu SPF care sunt fie sintetice fie minerale, ce ar trebui sa alegem? Cele minerale se pare ca protejeaza mai bine decat celelalte si sunt mult mai bine tolerate de pielea sensibila, cu toate acestea si unele si altele protejeaza.
*Pentru cei interesati mai mult de razele UVA(pai da, doar cauzeaza ridurile nu??) radiatia UVA are 315-400 nanometri iar radiatia UVB are 380-315 nanometri; ingredientele care protejeaza sunt astfel: Padimate O:290-315nnm, Benzophenon:250-550nnm, Octyl methoxylcinnamate:290-320nnm, Avobenzone:320-400nnm, Oxybenzone:270-350nnm, Titanium dioxide:290-700nnm, Zinc Oxide:290-700nnm.
*Si totusi un Spf mai mare inseamna oarecum o mai mare protectie Uvb astfel: SPF2:blocheaza 50%din razele Uvb SPF10: 85% SPF15:95%, SPF30:97%. Orice Spf mai mare de 30 nu iti ofera mai multa protectie ci doar posibilitatea de a sta mai mult timp la soare fara sa te arzi(de doi ani sau mai mult li s-a interzis firmelor cosmetice sa scrie pe eticheta un factor mai mare de 50, doar 50+ din simplul motiv ca era neadevarat).
*Orice crema cu protectie solara oricat de puternica ar fi tot lasa aprox 3%din razele UV sa penetreze pielea ceea ce duce la o bronzare foarte slaba dar care exista in ciuda faptului ca ai folosit crema respectiva.
*Daca stai in soare puternic trebuie sa iti reaplici crema la fiecare doua ore.
*Daca folosesti exfolianti cum ar fi Aha(acizi de fructe), Bha(acidsalicilic)sau Retin-A sau orice alt produs care contine retinol ai nevoie neaparata de factor de protectie.
*Daca te-ai ars nu aplica crema hidratanta grasa! Aceasta Va contribui la acea fierbinteala, cel mai bine e sa aplici ceva rece dar nu gheata in nici un caz:fie iaurt rece care este foarte bun pentru asa ceva va zic din proprie experienta, fie gel de Aloe-Vera iarasi foarte bun. Continua aplicarea mai mult timp...Intern poti lua aspirina care este anti-inflamatoare.
Reguli de aplicare a cremei cu factor de protectie solara:
*Daca aplici mai multe produse de ingrijirea tenului aplica crema cu SPF ultima.
*Poti aplica fond de ten deasupra cremei cu protectie solara(sau poti folosi un fond de ten care ofera si protectie solara desi nu e recomandat sa fie singurul produs pe care il folosesti pentru protectie din simplul motiv ca de obicei fondul de ten se aplica in strat foarte subtire tocmai pentru a fi natural si deci nu ofera Spf-ul scris pe el)
*De multe ori gasim neconvenabil daca nu chiar imposibil sa reaplicam crema cu protectie solara(purtam fond de ten de exemplu!). Ce e de facut? Cea mai buna solutie ar fi sa avem cu noi o pudra compacta cu Spf si cu aplicator(buretel inclus) astfel ca in orice moment al zilei sa putem aplica putin pe fata fara a ne strica machiajul).
Crema de protectie solara si tenul gras!
Aici e aici! Cum le impaci pe amandoua? Tenului gras nu ii fac bine unele ingrediente in mod normal folosite pentru protectia UV...unele pot bloca porii sau chiar cauza aparitia cosurilor si irita pielea. Ca o regula cauta creme cu SPF cat mai fluide ca textura si bineinteles nu poti face altceva decat sa cauti produsul potrivit pentru tine!
---------------------------------------------------
http://www.copilulmeu.ro/discutii/viewtopic.php?p=308729&t=
http://www.garbo.ro/comunitate/forum/view_topic/9306/crema-protectie-solara-copii.html
http://www.kudika.ro/comunitate/forum/view_topic/19366/Ce-lotiuni-pentru-plaja-folositi.html
si ceva natural: http://www.hemel.ro/protectie_impotriva_razelor_solare.html
Iata un rezumat despre ceea ce e mai important de stiut in acest domeniu:
--------------------------------------------------------
Factorul de protectie solara:
Factorul de Protectie Solara sau Sun Protection Factor (SPF este prescurtarea in limba engleza) este un indicator (in general al produselor cosmetice) care ne arata care este durata de expunere la soare, fara ca pielea sa fie arsa. Multe din cremele si lotiunile folosite pentru plaja, afiseaza acest factor, dar putini sunt cei care stiu cum se calculeaza FPS-ul necesar pielii fiecaruia. Iata cum stau lucruile la modul general, fiecare ten avand totusi nevoie de o ajustare la calculele urmatoare:
In general, pentru o piele normala, o durata de expunere la soare direct face ca in aproximativ 20 de minute pielea sa isi schimbe culoarea si sa devina rosie si iritata. Daca inmultim acest timp cu FPS-ul de pe crema pentru protectie solara (sa spunem FPS=15), obtinem durata cat suntem protejati de aceasta crema la expunerea directa a soarelui. Altfel spus: 20×15=300 minute. Adica daca folosim o crema cu FPS 15 putem sa stam la soare 5 ore fara sa ne facem griji ca ne ardem. Trebuie totusi sa tinem cont ca pielea noastra poate fi mai sensibila sau mai putin sensibila si sa ajustam acet calcul. Pentru copii, e bine sa luam in calcul si o marja de eroare si sa calculam la jumatate timpul pentru a fi acoperiti. De asemenea trebuie sa stim ca daca iesim din apa si facem dus sau ne stergem, va trebui sa aplicam un nou strat de crema protectoare pe suprafata expusa a corpului, sau pe tot corpul daca suntem la plaja.
Va propunem un calcul general pentru mai multe tipuri de piele in continuare:
* piele foarte sensibila, FPS=15 inseamna apoximativ 1 ora de expunere, FPS=30 inseamna aproximativ 2 ore, maximum 3 de expunere;
* piele sensibila, FPS=15, inseamna apoximativ 2 ore de expunere, FPS=30 inseamna maximum 4 de expunere;
* piele normala, FPS=15, inseamna apoximativ 3 ore de expunere, FPS=30 inseamna aproximativ 4 ore, maximum 5 de expunere;
* piele medie, FPS=8, inseamna apoximativ 2 ore de expunere, FPS=15 inseamna aproximativ 4 ore, maximum 5 de expunere;
* piele inchisa, FPS=4, inseamna apoximativ o ora de expunere, FPS=15 inseamna aproximativ 4 ore, maximum 5 de expunere;
Mai trebuie amintit faptul ca factorul FPS este dat pentru radiatiile UVB, dar pe langa aceste radiatii mai trebuie luate in calcul si radiatiile UVA si UVC. Din nefericire nimeni nu va spune acest lucru, dar probabil ca in curand vom gasi niste creme noi, mai scumpe care sa rezolve si problema protectiei radiatiilor UVA si UVC. Ce este cu aceste radiatii? Emisiile solare se impart in mare, dupa cum urmeaza:
* radiatie infrarosie reprezentata de undele peste 700nm (unde radio, caldura primita de la Soare);
* lumina vizibila 400nm – 700nm (spectrul curcubeului);
* radiatie ultravioleta intre 200nm si 400nm, care cuprinde si:
1. UVA (320 nm – 400 nm), sunt principalele raze ce contribuie la bronzarea pielii, penetrand-o pana in derma si afectand celulele bazale. In perioada anilor 70-80 se credea ca UVA sunt razele necesare organismului uman, dar in prezent sunt considerate periculoase, chiar mai mult decat cele UVB, putand produce arsuri solare, imbatranirea pielii, cancer de piele, leziuni oculare si suprimarea sistemului imunitar. Razele UVA pot penetra hainele subtiri si sticla.
2. UVB (290 nm – 320 nm), sunt unde cu lungimea de unda intermediara si sunt mai puternice la amiaza si vara. Razele UVB pot fi filtrate de nori si sunt blocate de sticla. Aceste raze penetreaza epiderma (stratul exterior al pielii), de grosime mica. Razele UVB stimuleaza productia de melanina, producand bronzarea pielii, dar si petele maronii, cancerul de piele si imbatranirea prematura a apielii.
3. UVC (200 nm – 290 nm) - Sunt cele mai scurte si de obicei sunt absorbite de catre stratul de ozon. Sunt periculoase si scurta expunere la acestea produce arsuri solare; expunerea prelungita este considerata fatala. Costumele astronautilor au filtre ce monitorizeaza timpul de expunere si intensitatea acestor radiatii.
Problema este ca radiatiile ultraviolete sunt nocive pielii si organismului uman in general. Singurul fapt benefic recunoscut in acest moment pentru expunerea solara este producerea vitaminei D3 (sintetizarea) de catre piele. Radiatiile solare au acest rol, si se stie ca este o reactie ce este controlata de temperatura pielii si care dureaza 2 – 3 zile. Din piele, vitamina D3 este transportata in ficat, pentru a fi metabolizata. Pentru scopul producerii vitaminei D sunt suficiente expuneri de 15 minute pe zi la Soare.
Bronzarea pielii in general este efectul dorit pentru expunerea solara, si de cele mai multe ori considerat ca un indiciu al frumusetii. Culoarea maronie al pielii apare in urma cresterii intensitatii de producere a melaninei in piele, cauzata de expunerea la razele solare ultraviolete.
sursa: http://www.marilesperante.ro/protectie/factorul-de-protectie-solara.html
----------------------------------------------------
Adevarul despre cremele de protectie solara!
Soarele este si prieten si dusman: ne da o stare de bine sa avem parte de o zi insorita,
ne ajuta sa asimilam vitamina D...daca nu am vedea
soarele zile intregi, saptamani sau chiar luni cu siguranta am fi inclinati catre o depresie serioasa!
Si totusi soarele est mai degraba
un dusman decat un prieten,
partea buna este ca daca urmam anumite sfaturi date de dermatologi seriosi putem sa ne bucuram de influenta
benefica a soarelui
minimizandu-i actiunea dauantoare asupra pielii noastre.
Caci da, pielea are de suferit.
In contnuare voi scrie la
liniuta informatii care le-am gasit pe site-ul Paulei Begoun dar nu numai:
*Nu exista "bronz sanatos",fie ca e de la soare fie ca e de la salon:chiar daca te bronzezi treptat, fara sa te arzi, pielea ta are de suferit foarte mult.
*UVB este radiatia solara care "arde" pielea si are un impact imediat si vizibli asupra pielii(de la chiar primul minut! in care iesi din casa)...din cauza ei te inrosesti de exemplu daca ai pielea sensibila urmand bineinteles o arsura de toata "frumusetea".
*UVA este radiatia care NU se simte dar care este considerata cauza prinicipala a aparitiei ridurilor si a cancerului de piele(Doamne fereste). razele UVA patrund cu usurinta prin geamuri...
*Chiar si cand cerul este innorat razele solare sunt prezente(mai slabe dar prezente).
*Apa, cimentul, chiar si iarba reflecta razele solara de jos in sus expunanadu-te de doua ori practic la radiata solara.
*cu cat altitudinea e mai mare cu atat radiatiile solare sunt mai intense...Cu fiecare 300 metri de altitudine in plus radiatiile cresc cu 4 %!
*SPF(factorul de protectie solara) este un numar pe care il gasim inscris pe produsele cosmetice care insa potrivit societatii de dermatologie nu ne da informatii despre intensitatea protectiei oferita de acel produs ci de DURATA in care poti sa te expui la razele solare fara a te arde. Daca de ex dureaza 15min de expunere la razele solare ca se te inrosesti, un SPF de 15 iti permite sa stai la soare trei ore jumate fara sa te arzi. Daca in 10min de stat la soare te inrosesti usor un SPF 15 te lasa sa stai la soare doua ore.
Formula: 10(minute)x 15(spf)=150(minute de expunere safe)
*SPF-ul este important dar nu are in vedere deact razele Uvb, de aceea e important sa citesti pe produs daca are si protectie Uva!
Daca produsul are protectie adecvata Uva ar trebui sa contina ceva din
urmatoarele ingrediente:
Zinc oxide, Titanium dioxide, avobenzone(care mai poate fi scris Parsol1789 sau butyl methoxydibenzoylmethane), Mexoryl SX, Tinosorb.
*Exista creme cu SPF care sunt fie sintetice fie minerale, ce ar trebui sa alegem? Cele minerale se pare ca protejeaza mai bine decat celelalte si sunt mult mai bine tolerate de pielea sensibila, cu toate acestea si unele si altele protejeaza.
*Pentru cei interesati mai mult de razele UVA(pai da, doar cauzeaza ridurile nu??) radiatia UVA are 315-400 nanometri iar radiatia UVB are 380-315 nanometri; ingredientele care protejeaza sunt astfel: Padimate O:290-315nnm, Benzophenon:250-550nnm, Octyl methoxylcinnamate:290-320nnm, Avobenzone:320-400nnm, Oxybenzone:270-350nnm, Titanium dioxide:290-700nnm, Zinc Oxide:290-700nnm.
*Si totusi un Spf mai mare inseamna oarecum o mai mare protectie Uvb astfel: SPF2:blocheaza 50%din razele Uvb SPF10: 85% SPF15:95%, SPF30:97%. Orice Spf mai mare de 30 nu iti ofera mai multa protectie ci doar posibilitatea de a sta mai mult timp la soare fara sa te arzi(de doi ani sau mai mult li s-a interzis firmelor cosmetice sa scrie pe eticheta un factor mai mare de 50, doar 50+ din simplul motiv ca era neadevarat).
*Orice crema cu protectie solara oricat de puternica ar fi tot lasa aprox 3%din razele UV sa penetreze pielea ceea ce duce la o bronzare foarte slaba dar care exista in ciuda faptului ca ai folosit crema respectiva.
*Daca stai in soare puternic trebuie sa iti reaplici crema la fiecare doua ore.
*Daca folosesti exfolianti cum ar fi Aha(acizi de fructe), Bha(acidsalicilic)sau Retin-A sau orice alt produs care contine retinol ai nevoie neaparata de factor de protectie.
*Daca te-ai ars nu aplica crema hidratanta grasa! Aceasta Va contribui la acea fierbinteala, cel mai bine e sa aplici ceva rece dar nu gheata in nici un caz:fie iaurt rece care este foarte bun pentru asa ceva va zic din proprie experienta, fie gel de Aloe-Vera iarasi foarte bun. Continua aplicarea mai mult timp...Intern poti lua aspirina care este anti-inflamatoare.
Reguli de aplicare a cremei cu factor de protectie solara:
*Daca aplici mai multe produse de ingrijirea tenului aplica crema cu SPF ultima.
*Poti aplica fond de ten deasupra cremei cu protectie solara(sau poti folosi un fond de ten care ofera si protectie solara desi nu e recomandat sa fie singurul produs pe care il folosesti pentru protectie din simplul motiv ca de obicei fondul de ten se aplica in strat foarte subtire tocmai pentru a fi natural si deci nu ofera Spf-ul scris pe el)
*De multe ori gasim neconvenabil daca nu chiar imposibil sa reaplicam crema cu protectie solara(purtam fond de ten de exemplu!). Ce e de facut? Cea mai buna solutie ar fi sa avem cu noi o pudra compacta cu Spf si cu aplicator(buretel inclus) astfel ca in orice moment al zilei sa putem aplica putin pe fata fara a ne strica machiajul).
Crema de protectie solara si tenul gras!
Aici e aici! Cum le impaci pe amandoua? Tenului gras nu ii fac bine unele ingrediente in mod normal folosite pentru protectia UV...unele pot bloca porii sau chiar cauza aparitia cosurilor si irita pielea. Ca o regula cauta creme cu SPF cat mai fluide ca textura si bineinteles nu poti face altceva decat sa cauti produsul potrivit pentru tine!
---------------------------------------------------
http://www.copilulmeu.ro/discutii/viewtopic.php?p=308729&t=
http://www.garbo.ro/comunitate/forum/view_topic/9306/crema-protectie-solara-copii.html
http://www.kudika.ro/comunitate/forum/view_topic/19366/Ce-lotiuni-pentru-plaja-folositi.html
si ceva natural: http://www.hemel.ro/protectie_impotriva_razelor_solare.html