Forumul Hunedoara
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

concert extraordinar de Viola da gamba şi lăută 11 aprilie 2010

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

postasu


Stagiunea muzicală de primavară 2010
concert extraordinar de Viola da gamba şi lăută


susţinut de Mircea Goian şi Nicolae Szekely.


În 11 aprilie de la ora 18 sunteţi asteptaţi la biserica „Immaculata” din Deva pentru un regal de muzică medievală .

Veţi putea asculta lucrări cântate în saloanele regale europene dar şi la curtea reginei Elisabeta

La intrare e bine să aveţi 10 lei pentru menestrei

Elevii şi studenţii 5 lei!

RENAŞTEREA este denumirea curentului de înnoire socială şi culturală care a apărut în Europa la sfârşitul Evului Mediu, în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, înnoire caracterizată prin reînviorarea interesului pentru cultura şi arta antichităţii clasice. Renaşterea a început în Italia şi s-a răspândit în Europa occidentală. În această perioadă s-au produs profunde transformări sociale, politice, economice, culturale şi religioase care au marcat tranziţia de la societatea medievală către societatea modernă. În decursul Renaşterii, un rol determinant l-au avut oamenii de cultură şi artiştii înclinaţi spre clasicismul greco-roman. Noţiunea de "Renaştere" a fost folosită pentru prima dată la începutul secolului al XIX-lea de către istoricul francez Jules Michelet, de la care a fost preluată de istoricul elveţian Jacob Burckhardt în lucrarea sa fundamentală "Die Kultur der Renaissance in Italien" ("Cultura Renaşterii în Italia"), 1860. Acesta din urmă a definit Renaşterea drept perioada cuprinsă între pictorii Giotto şi Michelangelo. În acest timp, omul recapătă conştiinţa de sine ca individ, după o lungă perioadă de anihilare filozofică a personalităţii.

VIOLA DA GAMBA este o familie de instrumente cu coarde. A evoluat din vihuela în secolul al XV-lea, fiind populară în muzica renascentistă şi a barocului. Sunetele sunt produse cu ajutorul unui arcuş. Aceste instrumente au caracteristici asemănătoare chitarei. Instrumentul era ţinut pe sau între picioare (it. gamba, picior).

LĂUTA este un instrument muzical cu coarde ciupite, cu gâtul încovoiat şi cutia de rezonanţă foarte bombată, cu un fund adânc şi rotunjit, asemănător cu cobza. Provine din oud - instrument arab, care însemna literal lemn (wood). Începând din sec. XIII-XIV şi până în sec. XIX, devine un instrument extrem de popular. Familia lăutei cuprinde lăuta medievală, cu 5 coarde, lăuta renascentistă (6, 7, 8 10 sau 11 coarde), lăuta baroc, teorba, chitarone. Oarecum lăsată în umbră, ea revine în lumea muzicii în anii '80, fiind prezentă prin replicile construite de lutieri din întreaga lume.

Program:

1. All in a garden green- Playford

2. I can not Keep my wife at howme – anon.

3. Gray’s imn Maske – Playford

4. Ricercare nr.1 – Diego Ortiz

5. Greensleeves – anon.

Elizabethan ballad tune c. 1580 Ballet Companion M.S

6. Ricercare nr. 2 – Diego Ortiz

7. Goe From my Window – anon.

8. La Rossignol – anon.

9. Tourdion – Pierre Blondeau

10.Strawberry Leavel – anon.

11.Lady Elizabeth Maske – anon.

12.Grimstock – anon.

13.Ungarescha - anon

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum