Forumul Hunedoara
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Speologie.

3 participanți

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Speologie. Empty Speologie. 26.10.09 6:17

gelu



PROTEUS HUNEDOARA

Baicoana Marinas
bl.38, ap.50, et.8, cod.331164
proteushd@hotmail.com
Bogdan Tomus: +4 0744566759(mobil)
http://proteushd.freehosting.net/index.html

CLUBUL SPORTURILOR MONTANE HUNEDOARA

Adresa:
Str. Sarmisegetuza, Nr. 36, Localitatea Hunedoara, Judetul Hunedoara
Tel: 0766-691956
0723-197183
E-mail: sopincean_m@yahoo.com
sopi_speo_hd@yahoo.com
http://www.speo-csm.ro
http://hi5.com/friend/group/1640390--Clubul%2BSporturilor%2BMontane%2BHun--front-html



Ultima editare efectuata de catre gelu in 06.05.10 20:46, editata de 1 ori

2Speologie. Empty Re: Speologie. 06.12.09 14:25

alin



3Speologie. Empty Re: Speologie. 06.05.10 21:13

gelu



papuasu



Marinaş Băicoană, cel care fost peste 30 de ani şeful speologilor hunedoreni, şi-a încheiat aventura în această lume. Dar peşterile descoperite de el şi exemplul pe care l-a dat speologilor hunedoreni vor rămâne în urma lui.
Nex, cum îi plăcea să i se spună, a fost un om simplu, dar cu pasiuni care depăşesc limitele obişnuite. El a fost unul dintre curajoşii care a reuşit să păşească încă de acum câteva decenii în universul fascinant, misterioas, unic şi fragil, total necunoscut majorităţii oamenilor: în lumea peşterilor. Marinaş Băicoană a fost mai bine de 30 de ani şeful speologilor de la Clubul Proteus Hunedoara.

S-a născut la câmpie, dar a iubit muntele

Nex s-a născut la Calafat, în Câmpia Dunării, dar încă de mic a iubit munţii şi spunea că fără ei nu ar fi putut trăi. S-a mutat în copilărie în Hunedoara, împreună cu părinţii şi a rămas aici. S-a căsătorit şi şi-a format întreaga viaţă aici, aproape de munţii pe care îi iubea şi de peşterile a căror lume îl fascinau. „Microbul” speologiei i-a intrat în suflet încă de mic, de pe vremea când era coleg de bancă şi bun prieten cu Marius Mărcuş, primul român care a urcat pe Himalaya. Alături de el a cutreierat munţii şi aşa a intrat şi în peşteri. A început apoi să citească revistele vremii din domeniu, perfecţionându-şi cunoştinţele.

A început aventura acum 33 de ani

Adevărata aventură într-ale speologiei a început în vara anului 1977, când câţiva hunedoreni au reuşit să înfiinţeze un club de speologie numit Proteul. Nex, neştiind de ei, a încercat şi el să facă un astfel de club, împreună cu un fost coleg de armată. În anul 1978 au aflat unii de ceilalţi, cele două grupuri au fuzionat şi aşa s-a născut ceea ce astăzi se cheamă Clubul Speologilor Proteus Hunedoara.
La început erau puţini membri şi toţi doar din municipiul Hunedoara. Primele cercetări le-a făcut în jurul Hunedoarei, în Munţii Poiana Ruscă, pentru ca apoi să se extindă spre Valea de Brazi, Munţii Retezat, unde au şi descoperit cea mai lungă peşteră de pe vremea respectivă: Peştera Urşilor din Valea de Brazi. Fiindcă din 1978 cel care fusese preşedintele clubului s-a mutat la Timişoara, Nex a rămas în
fruntea speologilor hunedoreni. A început să adune mai mulţi membri, astfel că la începutul anilor ’80 erau în jur de 30. Atunci s-au hotărât să extindă cercetările spre Munţii Metaliferi. A descoperit peşteri, a iniţiat competiţii în premieră În perioada 1980 – 1986, după ce au „periat” masivele din împrejurimile Hunedoarei şi Munţii Metaliferi, Nex şi echipa sa de speologi şi-au îndreptat atenţia spre alte zone, cum ar fi Munţii Şureanu. Pe data de 6 iulie 1983, Nex a descoperit peştera de la Valea Stânii. Nex a fost şi iniţiatorului Cupei Proteus, care până acum a a avut 26 de ediţii, fiind cel mai complexă competiţie speologică din ţară, testând atât cunoştiinţele TSA cât şi cele de carstologie. De asemenea, Stagiul Naţional de Speo-Arheologie a fost o altă idee de a lui, care s-a materializat în trei ediţii ce au avut loc la Govâjdie, fiind şi primul stagiu european de acest profil.

În ultimii ania preferat sculptura

Nex nu mai intra în ultimii ani prin peşteri ca pe vremuri, dar îşi descoperise o altă pasiune: confecţionarea diferitor „compoziţii” – cum îi plăcea lui să le umească – din diferite materiale, precum pietre de râu, iască, buturugi, etc. Foarte mult şi-a dorit să realizeze un record naţional, la o „ieşire în afara timpului”, îmi povestea la un ultim interviu cu el în urmă cu câţiva ani. Cel puţin o lună ar fi vrut să stea, fără să aibă contact cu lumea exterioară, în peştera Ciclovina Uscată. Boala nu i-a permis şi, în cursul acestei luni, la 54 de ani, şi-a încheiat aventura vieţii de pe acest pământ.

„Un speolog care tot timpul a fost dornic să cunoască, să înveţe şi să înţeleagă ce se întâmplă în natură. A fost pasionat de pseudocarst, paleontologie, arheologie şi toate astea au fost căutate şi în peşteri. Tot timpul era în căutare de rădăcini, crengi, pietre, cu forme ciudate şi cu care a reuşit să facă obiecte de artă”, spune Bogdan Tomuş, membru al Clubului Speologilor Proteus Hunedoara.

„Multe s-ar mai putea spune despre Nex, dar cuvintele nu pot descrie tot. El va rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut, prin simplitate, modestie, umor şi
pasiunea pentru speologie. Istoria Clubului Proteus Hunedoara a fost legată de viaţa lui, acum din păcate trebuie să mergem înainte fără el, dar ştim că va fi acolo lângă noi şi va vedea ce noi descoperiri am mai făcut.(”Bogdan Tomuş, speolog,
membru al ClubuluiProteus Hunedoara)

Elena Matieş Iancău

http://glasulhunedoarei.blogspot.com/2010/02/seful-speologilor-hunedoreni-si.html

Continut sponsorizat



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum