Forumul Hunedoara
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Constantin Bursan

2 participanți

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Constantin Bursan Empty Constantin Bursan 02.11.09 21:11

alin



Nascut la 21 mai 1888, la Giurgiu, a urmat liceul la Iasi si Bucuresti. Intre anii 1911 si 1914 si-a definitivat studiile superioare de Drept administrativ la Bruxelles. Dupa revenirea in tara, s-a implicat in afa ceri, obtinand o stare materiala de exceptie. Devenise proprietarul unui camp petrolier cu multe sonde in functiune, actionar principal la firma Laromet, la Marmorosch Blank, la Societatea de Telefoane si la alte societati comerciale de import-export.

In 1918, s-a inscris in Partidul National Li beral, condus de Ionel Bratianu. Intre 1922 si 1938 a fost presedintele Organizatiei P.N.L. Hunedoara si deputat de Hunedoara. A ajuns sa fie cel mai cunoscut om po litic din judet, mai ales ca o insemnata parte din avere a oferit-o pentru ctitoria unei biserici si pentru constructia unor asezaminte social-cultu rale. Neavand copii, impreuna cu sotia sa, Alexandra-Carmen Ciucurescu, artista dramatica, au hotarat sa faca mult bine celor din jur, sa ramana ceva de pe urma lor.

Au sprijinit financiar construirea noii cladiri a Primariei Hunedoara, inaugurata la 4 aprilie 1937. Au suportat cheltuielile construirii Caminului de Ucenici si extinderea tuturor spitalelor din oras. La acestea se mai adauga efortul financiar cu care s-a construit scoala primara din comuna Batiz si caminul cultural din Sancrai. Au oferit sume de bani unor studenti, pentru a-si fina liza studiile.

Dar Constantin Bursan a facut cel mai mare efort financiar pentru a ctitori zece biserici in mediul rural si doua catedrale, una la Deva si una la Hunedoara, devenind cel mai mare finantator de lacasuri sfinte. A facut multi sateni fericiti in comunele Dabaca, Cernisora, Baia Craiului, Valari, Cerbal, Alun, Strei si altele. In semn de apreciere pentru eforturile sale, in noiembrie 1939, Bursan a primit inalta distinctie Ordinul Sfantul Silvestru, in grad de comandor.

Dupa instaurarea regimului comunist in tara noastra, viata patriotului Constantin Bursan a fost umbrita de clipe triste si de chin. La alegerile masluite din 19 no iem brie 1946 nu a mai fost ales, spre marea mirare a ale gatorilor, care l-au votat intr-un numar foarte mare. In urne nu s-au mai gasit voturile reale, ci cu totul alte gro zavii, menite sa duca la castigarea alege rilor de catre comunisti necunoscuti. La 11 iunie 1948, prin Legea Nationalizarii principalelor mijloace de productie, Constantin Bursan a pierdut intreaga avere.

Din cauza relatiilor sale amicale cu fostul atasat comercial al Legatiei franceze de la Bucuresti, la 28 noiembrie 1950 a fost arestat de Securitate. Dupa un sir interminabil de anchete dure, batut crunt sa spuna si ce nu a facut, a fost condamnat la 25 de ani de temnita grea pentru infractiunea de crima de inalta tradare si la 12 ani de inchisoare pentru alte delicte, inventate de anchetatori. Era perioada in care orice informatie dena turata era considerata proba la dosar si prezumtia de nevinovatie fusese eliminata din Codul Penal.

Un mare patriot care a facut mult bine tarii si poporului din care se tragea a fost omorat in chinuri groaznice de brute care nu aveau nici un Dumnezeu. Constantin Bursan a incetat din viata la 18 ianuarie 1962, la inchisoarea Vacaresi, dupa 12 ani de detentie. Daca marele Constantin Brancoveanu a fost decapitat de turci dupa ce a construit multe biserici, ei bine, Constantin Bursan a fost hacuit chiar de semenii sai, dupa ce si-a oferit intreaga avere pentru ridicarea lacasu­rilor de cult. Dupa 1990, una din strazile Hunedoarei ii poarta numele, ca semn de cinstire pentru tot ce a facut marele disparut in zona respectiva.

sursa: http://paginiromanesti.com/articol.asp?codart=2-MA01-11085

2Constantin Bursan Empty Re: Constantin Bursan 06.12.09 17:33

ghinea_adrian



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum