Forumul Hunedoara
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănesti- ASAT- o sansa pentru Hunedoara

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Nicolae





ASAT este primul demers de succes de agricultură susținută de comunitate din România.

ASAT promovează parteneriatele de solidaritate între consumatori din orașe și mici agricultori din satele din apropiere (pe o rază de 50 de km). Cu alte cuvinte, parteneriatele solidare între orășenii conștienți de diminuarea continuă a alternativelor de alimentație sănătoasă și țăranii care fac agricultură organică.

Ce presupune dezvoltarea unei structuri ASAT?

ASAT este un sistem de economie alternativă care are la bază o relaţie de colaborare şi încredere între producători şi consumatori. Astfel cele două părţi, care pe o piaţă liberă de cele mai multe ori nu se întâlnesc, nu se cunosc şi se ignoră reciproc, au posibilitatea prin acest proiect să se întâlnească – de fapt sunt provocaţi să facă acest lucru. Producătorul nu va mai produce pentru nişte feţe necunoscute (de care ajunge să nici nu-i mai pese), ci produce pentru Alina, care doreşte să aibă o sarcină sănătoasă, sau pentru Maria, care îşi doreşte produse sănătoase pentru cele două fiice ale ei, cu care vine la ridicarea coşului s.a.m.d.

Consumatorii care aleg acest sistem sunt interesaţi să consume sănătos, şi au disponibilitatea să înţeleagă în ce condiţii putem avea pe masă produse sănătoase, cultivate în apropierea locului în care trăim şi nu la mii de kilometri. Astfel, aceştia încheie un contract ferm cu producătorul pe perioada unui sezon agricol, contract care îi obligă ca în fiecare săptămână să îşi ridice produsele.

Este important să avem în vedere că produsele realizate în fermă nu sunt certificate BIO. În cazul colaborării noastre, consumatorii sunt cei care certifică nivelul de calitate al produselor. Astfel că pe perioada contractului aceştia pot realiza mai multe vizite la producător, văd în ce condiţii se cultivă, care sunt substanţele folosite. Transparenţa totală de care producătorul trebuie să dea dovadă a convins pe mulţi consumatori şi le-a crescut încrederea în sistem.

De ce proiectul ASAT este un demers diferit, inovativ?

Proiectul ASAT este unul inovativ pentru că aduce o dată cu el problema responsabilităţii consumatorului. Şi în România, tot mai multe persoane declară că vor să consume sănătos, vor un mediu mai curat, vor o viaţă mai sănătoasă, dar cred că puţini dintre noi ne punem problema că toate acestea nu se pot obţine oricum. Este nevoie de un efort personal şi de decizia de a-ţi orienta propriile alegeri de consum spre aceste obiective.

Vreau să consum responsabil….ce trebuie să fac pentru a intra în sistemul ASAT?

Orice consumator care doreşte să devină partener în sistemul ASAT trebuie să îşi asume o serie de valori, în conformitate cu Charta ASAT:

îmi asum în avans un angajament pentru o parte din producţia consumatorului. Acest lucru înseamnă că voi încheia un contract cu producătorul, pe baza căruia acesta îmi va furniza săptămânal coşul cu legume;
decid să împart cu producătorul riscurile determinate de accidente naturale. În caz de calamitate naturală voi fi solidar cu agricultorul care îmi produce hrana, şi voi accepta ca produsele afectate de anumite calamităţi să îmi fie înlocuite cu alte produse;
mă voi implica în distribuţia produselor alături de alţi consumatori şi voi promova proiectul în rândul altor persoane, pentru a contribui la creşterea numărului de „consumatori responsabili”.

Vreau să produc responsabil….ce trebuie să fac pentru a intra în sistemul ASAT?

Orice producător care doreşte să devină partener în sistemul ASAT trebuie să îşi asume o serie de valori, în conformitate cu Charta ASAT:

mă angajez să produc într-un mod natural şi să asigur biodiversitatea legumelor, în vederea formării unui coş cât mai diversificat şi hrănitor;
mă angajez să realizez într-un mod transparent calculul pentru coşul săptămânal şi să explic consumatorilor mei cum am obţinut preţul pentru un coş;
mă angajez că nu voi folosi intermediari, astfel toate produsele pe care le veţi găsi în coş sunt obţinute în gospodăria noastră (nu sunt achiziţionate din altă parte);
mă angajez să informez periodic consumatorii cu privire la situaţia gospădăriei mele, în ceea ce priveşte variaţia de cultură şi alte modifoicări care apar.

De ce e importantă dezvoltarea acestui tip de proiect?

Principalele elemente care fac importantă şi relevantă participarea consumatorilor la acest tip de demers sunt:

te ajută să îţi procuri produse sănătoase, proaspet, de proximitate;
preţul de achiziţie este unul care să acopere costurile reale de producţie (pentru a permite o dezvoltare sustenabilă a gospodăriei) iar preţul nu se modifică pe perioada întregului contract. Sistemul doreşte să iasă de sub aspectul speculativ al preţurilor, asigurând o retribuţie echitabilă pentru munca depusă de producător; creându-se astfel premizele pentru menţinerea micilor producători;
te ajută să obţii o disciplină alimentară şi să ai o alimentaţie sănătoasă;
îţi dă un sentiment de bine atunci când ştii că alegerea ta de consum este în beneficul unor persoane şi nu este dăunătoare mediului (adică eşti un consumator mai responsabil).

Cine sunt producatorii? De unde vin ei?

Alegerea acestor producători se face pe baza unei evaluări ce are în vedere câteva aspecte: capacitatea productivă, experienţa şi nu în ultimul rând transparenţa producătorului şi angajamentul acestuia de a trece la o cultură în totalitate naturală.

Producătorii sunt selectați împreună cu consumáctorii interesați să lanseze un nou parteneriat, din rândul agricultorilor din ruralul de proximitate (de pe o rază de aproximativ 50 km distanță față de oraș).

Care au fost principalele rezultate ale primei ediţii?

Un rezultat important se referă la creşterea numărului de consumatori deserviţi. În prima etapă a proiectului, am fost 3 familii care am avut încredere în sistem şi am dorit să devenim parte a acestuia. Pe parcursul celor 5 luni de contract din anul 2007 s-a ajuns la deservirea unui număr de 30 de familii (coşuri), deci aproximativ a unui număr de 100 de persoane din Timişoara. De asemenea, amintim creşterea conştientizării în rândul consumatorilor cu privire la un consum natural şi sănătos. „Acum, după ce am consumat aceste produse şi mi-am adus aminte de gustul copilăriei mele; organismul meu va refuza produse ameliorate…trebuie neapărat să continuăm” (Adi, consumator ASAT).

Ca impact al dezvoltării acestui proiect amintim decizia producătorului de a trece la o cultură în totalitate naturală, de a face noi investiţii pentru a asigura diversitatea producţiei sale, de a angaja 2 oameni permanent care să îl ajute în cadrul fermei (contribuind astfel la crearea unor noi locuri de muncă). Toate aceste decizii au un impact covârşitor asupra activităţii producătorului, şi implicit asupra întregii sale vieţi. Este vorba de decizii foarte importante, investiţii financiare semnificative. Este important ca şi consumatorii să cunoască şi să înţeleagă aceste aspecte, pentru că este vorba despre o responsabilitate comună pe care trebuie să ne-o asumăm. Dacă acest mic producător agricol realizează o serie de investiţii financiare şi ulterior va întâmpina dificultăţi în ceea ce priveşte comercializarea produselor naturale, supravieţuirea lui este pusă sub semnul întrebării iar consumatorii îl vor pierde ca şi producător de proximitate…. Şi implicit accesul consumatorilor la produse naturale, proaspete va fi limitat.

Cum poți crea un parteneriat ASAT în comunitatea ta?

Suntem la câțiva ani distanță de lansarea acestui demers pilot în România. Au fost multe obstacole de depășit, dar până la urmă ASAT începe să demonstreze că este o inițiativă sustenabilă, care se poate multiplica în jurul multor centre urbane din țară.
ASAT este un demers în care toată lumea câștigă. Este o situație ideală, un parteneriat bazat pe respect reciproc între consumatori și producători, care au înțeles că pot dezvolta o relație de încredere și colaborare.

Cu toate astea, nu avem resurse financiare angajate în dezvoltarea demersului. ASAT este o inițiativă a cetățenilor care s-au săturat să spună ”Așa nu se mai poate!” și au trecut la acțiune. A celor care au ales să facă ceva, în loc să spună doar că lumea în care trăiesc îi nemulțumește.

Pentru a pune bazele unui ASAT în comunitatea unde trăiești, trebuie să parcurgi câțiva pași:

1. să găsești încă 2-3 oameni care să dorească asta și să fie dispuși să devină parteneri-consumatori – acesta e nucleul viitorului parteneriat
2. să discutați Charta ASAT și să înțelegeți relevanța principiilor ASAT pentru comunitatea în care trăiți
3. să contactați CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative etice și solidare la adresa asat@cries.ro sau la datele de contact de aici
4. să dezvoltăm împreună un plan de comunicare la nivel local
5. să formați un grup mediu de consumatori-parteneri (între 15 și 30 de familii dispuse să intre în parteneriatul ASAT)
6. să selectați împreună un mic producător agricol de proximitate, dispus să intre în parteneriatul vostru și să respecte principiile ASAT
7. să inaugurați parteneriatul printr-o festivitate la sat, în gospodăria agricultorului-partener, cu multă voie bună!

Sper ca aceaste cuvinte să răspundă numeroaselor întrebări pe care le primim din toată țara privitor la Cum se face un ASAT?

Ce e cu adevărat important: ASAT este un parteneriat care se construiește de către oameni, împreună cu oameni.
Dacă nu reușiți să formați un grup-nucleu de cetățeni dispuși să își pună timpul și forța de comunicare laolaltă și să facă un efort voluntar de lansare a parteneriatului, înseamnă că nu sunteți încă pregătiți pentru ASAT.

Merită însă să vă amintiți că alți concetățeni de-ai voștri, sute de oameni, au demonstrat deja că se poate!

Sergiu Florean

http://asat.ecosapiens.ro

http://asatromania.ro/

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Subiecte similare

-

» Cod HTML pentru Flashscore

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum