Forumul Hunedoara
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

detergenti biodegradabili

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1detergenti biodegradabili Empty detergenti biodegradabili 21.10.11 14:37

cami33


Despte detergenti (generalitati)

Generalitati

Apa are o proprietate numita tensiune de suprafata. Fiecare molecula de apa este inconjurata si atrasa de alte molecule de apa. xu789u6431cuum

Cand molecula de apa intra in contact cu alte suprafete (sticla, plastic etc …) , se creaza o tensiune care face bula de apa sa para rotunda. In timpul procesului de curature, tensiunea de suprafata trebuie redusa, pentru a se raspandi si uda intreaga suprafata. Substantele chimice care pot reduce tensiunea de suprafata se numesc agenti tensio-activi.

Agentii tensio-activi au si alte roluri importante in curatire, ca dizolvarea,emulsificarea si mentinerea petei pana cand se va clatesti . Agentii tensio-activi dau si alcalinitate, utila la indeparta petele acide.

Clasificare

Agentii sunt clasificati dupa proprietatile lor ionice (incarcatura electrica) in apa. Astfel distingem 4 mari grupe:

Anionici ( incarcatura negativa ) :

Neionici ( fara incarcatura )

Cationici ( incarcatura pozitiva )

Amfolitici ( incarcatura sau negativa sau pozitiva )


Detergentii anionici:

Sunt folositi in detergentii pentru spalatorii si detergentii pentru spalarea vaselor cu mana. Ei se ionizeaza in solutie, au proprietati de curatire excelente , si sunt foarte spumanti. Ex: sapunul ,alcoolul etoxisulfat


Detergentii neionici:

Nu creeaza multa spuma, si sunt folositi in spalatorii si in masinile automate de spalat vase, si ca ajutoare la clatire .Pentru ca nu se oxideaza, sunt rezistenti la taria apei si curata bine majoritatea petelor. Cei mai folositi sunt hidroxieteriDetergentii cationici:

Sunt folositi pentru a face fibrele mai moi si mai delicate(gen Cocolino,Silan) . Alte intrebuintari sunt ca dezinfectanti si alte produse de igienizare si curatare a casei. Compusii quaternali de amoniu sunt cei mai importanti cationi.

Detergentii amfolitici:

Sunt folositi in igiena personala, si in curatenia casei datorita spumei, blandetei si stabilitatii.Ei pot fi anionici, cationic sau neionici ,in functie de pH-ul (aciditatea sau bazicitatea) apei.Ex: sapunuri lichide,sapunuri

Sapunurile

Sunt saruri solubile in apa ale acizilor grasi.Sapun-urile sunt facute din grasimi si uleiuri sau din acizi lor grasi, tratati cu substante chimice cu bazicitate ridicata.

Fabricare

Saponificarea grasimilor si uleiurilor este cel mai raspandit proces. Prin aceasta metoda grasimile si uleiurile sunt incalzite si reactioneaza cu o baza lichida , dand astfel sapun si apa (sapun pur) plus glicerina


O alta metoda este neutralizarea acizilor grasi cu baze, grasimile si uleiurile se hidrolizeaza.Apoi, acizii grasi sunt purificati prin distilare, si apoi neutralizati cu o baza , rezultand apa si sapun (sapun pur)


Cand baza este hidroxid de natriu (NaOH) , se formeaza sapun de sodiu. Sapun-urile de sodiu sunt sapunuri “tari”. Cand baza este hidroxid de potasiu (KOH) se formeaza sapun de potasiu . Acesta este sapun “moale” , si se gaseste in sapunuri lichide si creme de barberit.

Gruparea carboxil a sapunului este atrasa de apa si se numeste grupare hidrofila (“iubeste” apa ). Lantul de hidrocarbura este atras de grasimi si uleiuri si resprinsa de apa. Se numeste grupare hidrofoba (“uraste” apa).

Cum afecteaza taria apei procesul de curatare

Desi sapunul este un bun agent de curatare, eficacitatea sa este redusa cand este folosit in apa “tare”. Duritatea apei este data de prezenta unor saruri minerale , de obicei calciu (Ca) si magneziu (Mg), dar si fier (Fe) , si mangan (Mn). Aceste saruri reactioneaza cu sapunul si formeaza un precipitat insolubil .

Acesta nu se clateste usor . Are tendinta sa ramana si sa produca pete pe haine, si sa faca tesaturile rigide. De asemenea , precipitatul se depune in chiuvete, vana, si masinile de spalat.

O buna cantitate din sapun este folosita in timpul reactiei de formare a precipitatului, reducandu-se astfel cantitatea de sapun disponibila pentru spalare. Chiar daca rufele sunt spalate in apa “moale” , mineralele care formeaza precipitatul se pot gasi in compozitia petelor si astfel se formeaza dein nou precipitatul. Moleculele de sapun sunt “constante ” si nu pot fi adaptate la varietatea de fibre, de temperaturi a apei etc…

Agenti tensio-activi in detergenti

Detergentul este un produs de curatare eficient daca conntine unul sau mai multi agenti tensio-activi. Datorita compozitiei lor chimice, acesti agenti pot fi modificati pentru a se compota bine in cat mai multe conditii. Acesti agenti sunt mai putin sensibili la “taria” apei si la mineralele din ea si de aceea majoritatea agentilor nu vor forma precipitati.

Fabricare

Agentii anionici : Substanta chimica reactioneaza cu o hidrocarbura derivata din petrol sau grasimi si uleiuri pentru a produce noi acizi, asemanatori acizilor grasi.
Cea de-a doua reactie adauga o baza la noul acid pentru a produce o molecula de agent tensio-activ

Agenti neionici : moleculele agentilor neionici sunt produse prin transformarea hidrocarburi in alcool , si dupa aceea , reactia alcoolului gras cu oxid de etena
Acesti agenti neionic pot reactiona mai departe cu acizi care contin sulf de la alti agenti anionici.


Pentru o curatare cat mai buna , sunt necesare 3 feluri de energie :

Energie chimica , care provine de la sapun sau detergent;
Energie termica , care provine de la apa calda sau fierbinte si
Energie mecanica , care provine de la masina de spalat sau mainile
De exemplu:

Avem o pata uleioasa pe o bluza. Numai apa nu va indeparta pata , si unul din motive este ca uleiul nu se dizolva in apa.

Daca adaugam sapun sau detergent , partea hidrofoba a agentului va fi respinsa de apa dar atrasa de uleiul din pata. In acelas timp , partea hidrofila va fi atrasa de apa.

Astefel, aceste forte opuse vor captura pata, si o vor mentine suspendata in apa. Apa calda sau fierbinte va ajuta la dizolvarea grasimilor si/sau uleiurilor din pata. Centrifugarea masinii de spalat sau frecarea cu mana ajuta la desprinderea petei.


sursa: http://www.referatele.com/referate/chimie/online4/Sapunuri-si-Detergenti-Substante-tensio-active-referatele-com.php

Despre toxicitatea detergentilor:

Dupa cum se stie, detergentul este un produs de sinteza, avand o structura asemanatoare cu cea a sapunului, care modifica tensiunea superficiala a apei, ceea ce permite inlaturarea murdariei. |n compozitia tuturor acestor produsele exista fosfati ce dauneaza grav sanatatii oamenilor si animalelor, solului, atmosferei, panzei freatice, raurilor, marilor intinderi de apa, florei si faunei. |n noiembrie anul trecut, UE a propus interzicerea utilizarii fosfatilor in compozitia detergentilor, dar initiativa a ramas fara ecou, cel putin pana la 1 ianuarie 2013. Motivul? Deocamdata nu exista alternative fezabile din punct de vedere tehnic si economic.

In continutul fiecarui detergent de rufe, indiferent de denumire (Dero, Bonux, Persil, Ariel, Tide, Rex, Omo, Bona sau Hass) intalnim urmatoarele ingrediente:

- 15% – 30% sufractanti aniotici (sau zeoliti);

- 5% sufractanti neionici;

- agenti de inalbire pe baza de oxigen activi, fosfati si fosfonati;

- enzime, parfumuri.

Daca UE sau intreaga umanitate ar impune masuri drastice impotriva poluarii cu detergenti, iar daca acestea ar fi respectate, ecosistemele s-ar putea reface in 25 – 50 de ani.

Chimie pe inteles tuturor

Potrivit Facultatii de Chimie Industriala Bucuresti, surfractantii sunt “substante chimice care se concentreaza la suprafata si solubilizeaza materialele care au o mica afinitate unele fata de altele. Acumulandu-se pe suprafetele de separare, surfractantii sunt capabili sa modifice puternic proprietatile superficiale ale lichidelor in care se dizolva”. Din aceeasi sursa mai aflam ca reziduurile rezultate sunt deosebit de periculoase pentru natura. Mai mult, surfractantii anionici (cei mai utilizati), nefiind biodegradabili, nu pot fi indepartati cu usurinta de pe suprafata marilor, lacurilor si raurilor, producand o spuma otravitoare si in concentratii foarte mici, care impiedica aerarea apelor, distrugand fauna si vietuitoarele subacvatice.

Surfractantii uzuali, de tipul celui anionic – alchibenzensulfonat de sodiu – se obtine numai din materii prime petroliere, la fel ca si in cazul substantelor anionice si cationice.

Alte materii prime sunt cele naturale (grasimi animale, uleiuri si hidrati de carbon), din care se obtin surfractanti folositi in mai multe sectoare de activitate, inclusiv in industria alimentara. Acestea prezinta marele avantaj ca sunt regenerabile, netoxice si dau dovada de o buna degrabilitate. Numai ca, in momentul in care s-ar obtine surfractanti in scop industrial, doar din produse naturale, umanitatea ar ramane fara suficiente surse de hrana.

Consumatorul inselat la drumul mare

Marea majoritate a consumatorilor nu stie, ori cunoaste vag efectele extraordinar de nocive ale detergentilor. {i are prea putine informatii despre existenta detergentilor ecologici obtinuti din substante mai prietenoase cu mediul. Unul dintre acestia a fost realizat de Compania Sensiblu, in urma cu sapte ani, destinat cu predilectie spalarii hainutelor celor mici. Potrivit Mihaelei Dumitrescu, Business Concepts Manager, produsul a pornit de la observatiile medicilor pediatri:

1 copil din 5 sufera de diferite forme de astm, cel putin 20% dintre copii sufera de dermatite sau alte afectiuni ale pielii, iar cresterea bolilor alergenice din Romania si de pe plan international este de-a dreptul alarmanta. Pe de alta parte, detergentii folositi in Romania sunt foarte puternici, iar populatia nu este adaptata acestor substante. Pe de alta parte, in procesul de spalare cu masini automate, timpul de limpezire a rufelor este extrem de scurt, el neputand sa elimine in totalitate detergentul folosit.

Din aceeasi sursa am mai aflat ce se gaseste pe lista ingredientelor folosite la detergentii cei mai ieftini, dar si cei mai periculosi:

- LAS (liniar alchibenzen sulfonat) ce poate cauza iritatii ale pielii la contactul prelungit;

- inalbitori optici (fluorescenti) care nu albesc rufele, ci doar le confera perceptia de alb si stralucirea, datorate convertirii razelor ultraviolete in lumina. Aceste substante doar inseala ochiul, fara a aduce modificari benefice in compozitia detergentilor. Ba dimpotriva, dauneaza mediului inconjurator, prin deversarea la canalizare sau scurgerea in panza freatica;

- parfumuri, naftati si alte asemenea – tot substante incriminate in declansarea unor manifestari alergice sau iritative.

“Persoanele care sufera de o actiune cutanata inflamatorie (dermatita atopica, eczeme, psoriazis, neorodermita etc.) vor suferi exacerbarea afectiunilor deja existente. {i astmul bronsic poate fi declansat sau intretinut de astfel de substante ramase in imbracaminte sau lenjeria de pat dupa spalare”, ne-a mai declarat Mihaela Dumitrescu.

Alti detergenti ecologici au fost creati de compania belgiana Ecover, Sodasan – Germania sau Solinter – Spania.

Cum ne otravesc detergentii

Asociatia americana “National Poison Prevention Week” a atras atentia, in mai multe randuri, asupra otravurilor folosite in gospodarii. Otravuri cu actiune lenta – de la produsele pentru igiena personala pana la cele utilizate la bucatarie ori pentru spalarea rufelor -, care “ucid ambii parinti si milioane de copii”. Pentru ca substantele chimice folosite sunt absorbite de organismul uman, prin caile respiratorii si prin piele, afectiuni precum cele endocrine, toxicitatea hepatica, tulburari ale sistemului nervos, Alzheimer, osteoporoza si chiar cancerul devin inerente.


http://deveghepatriei.wordpress.com/2011/06/02/firmele-de-detergenti-ne-omoara-incet-dar-sigur/

regulamentul 648/2004 al comunitatii europene:

http://www.apmtm.ro/ipm/Detergenti/Regulamentul_648_2004_2008%20DETERGENTII.pdf

(completat in 2006: Regulamentul (CE) nr. 907/2006 din 20 iunie 2006 modifică Regulamentul (CE) nr. 648/2004 privind detergenţii, în scopul adaptării anexelor III şi VII. Regulamentul (CE) nr. 648/2004 garantează libera circulaţie a detergenţilor pe piaţa internă, asigurând, în acelaşi timp, un nivel ridicat de protecţie a mediului şi a sănătăţii umane prin stabilirea de norme privind biodegradabilitatea finală a agenţilor tensioactivi pentru detergenţi şi etichetarea elementelor componente ale detergenţilor. Regulamentul extinde normele cuprinse în recomandarea 89/542/CEE a Comisiei. Modernizarea este asigurată de noile teste de biodegradabilitate, care vor furniza un nivel ridicat de protecţie a spaţiului acvatic. În plus, domeniul de aplicare al testelor este extins astfel încât să cuprindă toate clasele de agenţi tensioactivi, incluzând în felul acesta acel procent de 10 % din numărul de agenţi tensioactivi care nu sunt incluşi în legislaţia actuală. În ceea ce priveşte etichetarea, normele sunt extinse astfel încât să includă ingredientele de parfum care ar putea cauza alergii, iar producătorii sunt obligaţi să dezvăluie lista completă de ingrediente medicilor generalişti care tratează pacienţi care suferă de alergii.

În aprilie 2007 Comisia a înaintat Consiliului şi Parlamentului European un raport privind fosfaţii din detergenţi. Raportul a fost întocmit în conformitate cu articolul 16 din Regulamentul (CE) nr. 648/2004 privind detergenţii, referitor la utilizarea de fosfaţi.

Până la data de 8 aprilie 2009, Comisia va efectua o revizuire a aplicării Regulamentului 648/2004/CE, oferind o atenţie deosebită biodegradabilităţii agenţilor tensioactivi şi va evalua, va înainta un raport şi, acolo unde este cazul, va prezenta propuneri legislative cu privire la biodegradarea anaerobă şi la biodegradarea principalelor ingrediente netensioactive ale detergenţilor organici.

Nu mai târziu de 8 octombrie 2005, statele membre au trebuit să adopte măsuri juridice sau administrative adecvate în scopul de a sancţiona orice încălcare a regulamentului, precum şi o serie de sancţiuni convingătoare, eficiente şi proporţionate pentru oricare dintre aceste infracţiuni.
)

gasim aici substante componente:
– fosfaţi,
– fosfonaţi,
– agenţi tensioactivi anionici,
– agenţi tensioactivi cationici,
– agenţi tensioactivi amfoteri,
– agenţi tensioactivi neionici,
– înălbitori pe bază de oxigen,
– înălbitori pe bază de clor,
– EDTA şi sărurile sale,
– NTA (acid nitrilotriacetic) şi sărurile sale,
– fenoli şi fenoli halogenaţi,
– paradiclorobenzen,
– hidrocarburi aromatice,
– hidrocarburi alifatice,
– hidrocarburi halogenate,
– săpun,
– zeoliţi,
– policarboxilaţi.Ultima editare efectuata de catre cami33 in 21.10.11 14:48, editata de 1 ori

2detergenti biodegradabili Empty clasificare detergenti 21.10.11 14:47

cami33


După structura lor, detergenţii pot fi:
anionici;
cationici;
neionici.

Ca materie primă pentru obţinerea detergenţilor se folosesc substanţe de origine petrochimică: arene, alchilarene, amine etc.
Detergenţii anionici şi cationici prezintă un mare dezavantaj, acela că nu sunt biodegradabili. Ajunşi în apele reziduale, aceştia nu se descompun sub influenţa microorganismelor din apă în substanţe nenocive. Aşadar, aceste două tipuri au acţiune poluantă puternică. Spre deosebire, cei neionici sunt avantajoşi pentru că sunt biodegradabili.

wikipedia

cami33


1. Detergentul biodegradabil

Biodegradabilitatea reprezinta capacitatea detergentilor aflati in apele reziduale de a se descompune sub actiunea oxigenului si a microorganismelor.

Majoritatea detergentilor de pe piata sunt compusi din substante chimice rezistente la actiunea factorilor biologici. Astfel, in momentul in care acesti detergenti intra in contact cu apa si mediul inconjurator sunt foarte greu de eliminat si pot crea probleme serioase pentru mediul acvatic. Deversate pe sol, reziduurile rezultate din fabricarea detergentilorobisnuiti sunt antrenate de ploi, ajungand la adancimi foarte mari, chiar si dincolo de panza freatica.

Pentru cresterea performantelor detergentilor, in compozitia acestora se adauga nitriti si fosfati, care au ca efect reducerea duritatii apei. Ajunsi in mediul acvatic, acestia stimuleaza inmultirea algelor, ceea ce duce la scaderea continutului de oxigen in apa, facand imposibila viata faunei acvatice.

Mai mult de atat, cercetatorii au avertizat in mai multe randuri ca solurile agricole sunt tot mai infestate, pe langa pesticide, cu sulfat de alchilbenzen, substanta intalnita in detergentii anionici, cei mai bine vanduti la nivel mondial.

Aceste probleme ar putea fi eliminate total daca s-ar utiliza la scara larga numai detergenti biodegradabili. Detergentii biodegradabili contin ingrediente active care nu deterioreaza suprafetele, se dizolva usor si nu sunt toxice pentru mediul inconjurator.

O sticla de 1 l de detergent biodegradabil care poate fi folosit pentru vesela costa 3 RON la Profi. (si ramane de vazut cat de biodegradabil este!!!)

2 Detergentul bio


Detergentul bio (biologic) contine enzime de curatare si ingrediente active naturale, extrase din plante. Aceste produse sunt „prietenoase” cu mediul inconjurator si nu contin nicio substanta toxica sau sintetica. Ingredientele se dizolva usor in apa si nu raman urme de reziduuri, astfel ca toti detergentii bio sunt si biodegradabili.

Printre ingredientele principale folosite la detergentii bio se numara citrice, aloe vera, nuca de cocos, extrase naturale din legume, soia, uleiuri esentiale de lavanda, musetel si eucalipt.

O sticla de 1 litru cu deteregent de rufe bio, suficienta pentru 33 de spalari, costa circa 25 RON. http://eco-baby.ro/Detergenti_Biodegradabili/Detergent_ecologic_Ulrich_Naturlich/id-73c91d6e422e188a66aa52cf4aa3aa1b.html
sau 30 lei 1.5 litri aici: http://www.elemental.ro/342-detergent-bio-lichid-din-plante-organice-rufe-color.htmlContinut sponsorizat


Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum