Forumul Hunedoara
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Raportul asupra situatiei lui Vili Rupa

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

jianu


1. Cu ocazia vizitei la penitenciarul Bircea Mare din judetul Hunedoara (5 aprilie 2001), reprezentantii APADOR-CH au discutat cu detinutul Vili Rupa (nascut pe 30 iunie 1973) al carui caz se afla in atentia asociatiei inca din 1999. El a reclamat abuzuri ale unor politisti din Hunedoara si Deva, atat in timpul retinerii cat si pe perioada in care a fost detinut in arestul IPJ Hunedoara din Deva, in 1998. Trimis in judecata pentru trafic cu substante interzise (0,5 kg de mercur), Vili Rupa a fost condamnat definitiv in 1999 la un an si jumatate. Cum executase deja aproape toata pedeapsa, a fost pus in libertate. In timpul detentiei, el a reclamat abuzurile savarsite de politisti in 1998 la Parchetul militar, de unde a primit solutii de neincepere a urmaririi penale. In primavara anului 2000, Vili Rupa a adresat o plangere Curtii europene a drepturilor omului in legatura cu abuzurile politistilor si cu solutiile Parchetului militar.

2. Situatia actuala a lui Vili Rupa

In urma trimterii plangerii la Strasbourg, Vili Rupa, domiciliat in orasul Hunedoara, a fost amenintat de politistii locali - in prezenta unui martor – ca il vor "impusca". Curtea europeana de la Strasbourg a fost instiintata de acest incident. Conform celor relatate de Vili Rupa, in noiembrie 2000, el a fost cu un prieten la un bar din Hunedoara. (Trebuie mentionat faptul ca avand probleme de natura psihica, el nu bea niciodata bauturi alcoolice). Au iesit impreuna de la bar pe la ora 2.00 noaptea si au luat-o pe strada Lipscani, unde accesul masinilor este interzis. Cu toate acestea, doua masini particulare s-au indreptat spre ei in mare viteza, "stergandu-l" pe prietenul lui Vili Rupa. Masinile au franat si patru politisti in uniforma(de fapt doi politisti – Adrian Enache si Daniel Chis si doi jandarmi - Marius Ionel Vita si Razvan Marius Soanca) au coborat si s-au indreptat amenintatori spre cei doi, cerandu-le actele. A urmat o altercatie verbala in timpul careia Adrian Enache a scos pistolul din dotare, l-a armat si l-a indreptat spre Vili Rupa. Celalalt politist l-a amenintat pe Rupa ca ii va da o amenda de un milion si jumatate. Exasperat de ceea ce parea clar o provocare si speriat de amenintarea cu pistolul, Vili Rupa si-a pierdut cumpatul si i-a dat o palma lui Adrian Enache, dupa care a spart doua geamuri ale autoturismului VW Golf, proprietate personala a sergentului major Daniel Chis. (Surprinzator, acesta si-a retras ulterior plangerea cu privire la avarierea masinii.) Pe data de 28 noiembrie 2000, Vili Rupa s-a prezentat la Parchet la Deva, fiind citat de procurorul Jovita Baceanu. Ajuns aici, i s-a spus, in prezenta unei avocate din oficiu, ca nu va fi nici o problema deoarece, conform expertizei efectuate cu ocazia arestarii precedente, ar avea "discernamant diminuat". Rupa i-a cerut sa vada acea expertiza iar procurorul i-a spus ca "se duce sa-i faca o fotocopie". S-a intors insa fara fotocopie, dar cu un grup de "mascati" care l-au batut pe Rupa, sub ochii avocatei din oficiu. Procurorul a emis mandat de arestare si, pe data de 30 noiembrie 2000, Vili Rupa a fost dus la penitenciarul Bircea Mare (situat la circa 10 km de Deva).

Vili Rupa a depus plangere la Parchetul militar impotriva politistilor Enache si Chis. Cum era de asteptat, Parchetul militar Craiova a dat solutia de neincepere a urmaririi penale(adresa nr.644/P/2000).

Vili Rupa are o lista de cinci martori care l-au vazut cand a fost adus in penitenciar si pot confirma ca era batut (Sorin Ursache, Florin Bostinaru, Gabriel Sorin Popa, Nicusor Sirghei si Constantin Dulgheriu). Reprezentantii APADOR-CH au reusit sa discute numai cu unul dintre ei – Gabriel Sorin Popa, din camera 5 sectia I-a – care a confirmat ca l-a vazut pe Vili Rupa cand a fost adus in penitenciar si ca avea urme vizibile de lovituri la cap (vanatai, nasul umflat si sangerind, cucuie).

3. Situatia juridica a lui Vili Rupa

A fost trimis in judecata pentru ultraj. Pe 15 februarie 2001, Judecatoria Hunedoara l-a condamnat la sase luni inchisoare (sentinta penala nr.73/15.02.01, in dosarul 5856/2000): 3 luni pentru ultraj (art.239 alin.1 si 3) si 6 luni pentru aceeasi infractiune (art.239 alin.2 si 3). Prin contopire, Vili Rupa are o pedeapsa de 6 luni, din care a executat deja peste 4 luni. Sentinta include si art.429 din Codul de procedura penala (obligarea la tratament medical pana la insanatosire) deoarece expertiza medico-legala aflata la dosar cuprinde urmatoarele: "tulburare severa de personalitate de tip excitabil-impulsiv si antisocial cu grave tulburari de comportament".

Vili Rupa a declarat apel, considerand ca nu este vinovat deoarece a fost provocat.

Politistul Adrian Enache a prezentat instantei un certificat medico-legal din care rezulta ca, in urma loviturii ("palma" declara Rupa, "pumn" sustine politistul), ar fi fost diagnosticata o "otita acuta" post-traumatica, recomandarea fiind 17 zile de ingrijiri medicale!

Dosarul de penitenciar al lui Vili Rupa poarta mentiunea "agresiv" ramasa de la condamnarea precedenta, la care s-a adaugat "atentie deosebita la supravegherea acestuia si la scoaterea din L.D" (locul de detentie). Procesul verbal, intocmit de penitenciarul Bircea Mare pe data de 20 decembrie 2000, mentioneaza ca Vili Rupa "este agresiv, violent, injurii la adresa cadrelor... a lovit un subofiter de politie". Concluzii: "mijloace de imobilizare la maini" (daca este scos in afara sectiei I – inclusiv la doctor, vizite, instanta etc. – n.n.)....va fi supravegheat cu atentie....nu participa la activitati... i se vor bara documentele cu culoarea albastra" (detinuti periculosi – n.n.).

In totala contradictie cu acest proces verbal, doi ofiteri din penitenciar au declarat ca Vili Rupa nu le-a pus nici o problema in penitenciar.

Concluzii:

* APADOR-CH considera ca, in incidentul din noiembrie 2000, Vili Rupa a fost victima unei provocari din partea politistilor si jandarmilor;
* In opinia asociatiei, mentiunea de "periculos" sau "agresiv" inscrisa pe dosarele multor detinuti – inclusiv Vili Rupa – se datoreaza in principal "indicatiilor" date de politie. APADOR-CH considera ca sistemul penitenciar – aflat in subordinea Ministerului Justitiei – nu ar trebui sa tina cont de "indicatiile" politiei, de foarte multe ori subiective, ci sa stabileasca gradul de periculozitate al unui detinut in functie exclusiv de comportamentul sau in inchisoare;
* APADOR-CH crede ca incidentul din noiembrie 2000 in urma caruia Vili Rupa a ajuns din nou in penitenciar, se datoreaza plangerii pe care acesta a adresat-o Curtii europene a drepturilor omului de la Strasbourg si modului ciudat in care politistii din Hunedoara cred ca trebuie sa reactioneze.

Manuela Stefanescu
Valerian Stan

http://www.apador.org/old/rapoarte/speciale/po_vili_r.htm

http://rupavili.blogspot.com


Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum