Forumul Hunedoara
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial

Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Adapostul de noapte Hunedoara

4 participanți

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

elena

Functioneaza in cadrul fostei unitati militare Hasdat.

Dacă vedeti oameni care dorm pe strazi sunati la 112 sau la nr. de telefon 0254 718 931 (numarul adăpostului)

2Adapostul de noapte Hunedoara Empty raport pe 2009 14.03.10 12:37

postasu

Adăpostul de Urgenţă pe Timp de Noapte
În acest an au beneficiat de serviciile adăpostului un număr de 49 de persoane, două cazuri soluţionându-se prin internarea lor în alte unităţi de îngrijire specializate. O persoană a fost internată la Căminul pentru persoane vârstnice iar alta la Unitatea Medico-Socială.
Servicii oferite : - hrană (micul dejun şi cina)
- un pat cu lenjerie curată
- haine pentru dormit
- haine şi încălţăminte pentru zi
- produse pentru igiena corporală (săpun, şampon, şlapi, prosoape)
- soluţii şi şampoane de deparazitare, medicamente şi ajutor în caz de urgenţă
Activităţi desfăşurate : - investigare socială
- asistenţă psihologică
- efectuarea demersurilor necesare la diferite instituţii (poliţie – pentru obţinerea actelor de identitate, spital pentru stabilirea stării de sănătate, DAS – pentru obţinerea ajutorului social, forţele de muncă – pentru întocmire dosar)
- asigurarea materialelor de deparazitare, igienă personală şi sanitară
- prepararea hranei
- asigurarea hainelor curate,
- consilierea fiecărui asistat în funcţie de nevoile fiecăruia
- întocmirea actelor pentru intrarea în adăpost (anchetă socială, plan de intervenţie, cererea de intrare, declaraţia pe propria răspundere, fişa de evaluare a cazului, contract de furnizare a serviciilor sociale)
Numărul beneficiarilor în anul 2009 a fost următorul :

Ianuarie 28
Februarie 30
Martie 23
Aprilie 19
Mai 18
Iunie 6
Iulie 6
August 8
Septembrie 10
Octombrie 15
Noiembrie 17
Decembrie 12
Existenţa adăpostului urmăreşte reintegrarea în societate a asistaţilor, reducerea infracţionalităţii, a atacurilor asupra persoanelor în timpul nopţii şi salvrea persoanelor de la îngheţ în perioada anotimpului rece.

Mirela Trifu

Suntem cam in pom la capitolul oamenii strazii. Nu avem o strategie nationala de reducere a numarului lor, cum au alte tari din Europa: http://www.feantsa.org/code/en/pg.asp?Page=1169
Avem adapost de noapte dar nu avem centru de zi si echipe mobile care sa-i stranga de pe strazi cum exista in Bucuresti: http://www.samusocial.ro/proiecte/echipe-mobile/
Nu-i primim pe cei care sunt drogati sau beti pentru motivul ca fac scandal, desi in alte tari sunt primiti asa si ajutati sa-si revina (vezi exemplul de mai jos).

Uitati un exemplu din Suedia:

Am avut de curand ocazia sa vizitam un adapost de noapte pentru oamenii strazii din Goteborg, Suedia. Acest centru are o capacitate de 100 de locuri, fiind organizat într-un fost hotel achiziţionat de către municipalitate în anul 2003. Centrul se află într-o fostă zonă industrială, în apropierea gării, pentru a nu exista pericolul de a incomoda vecinii. Majoritatea beneficiarilor sunt persoane fără casă, consumatori de alcool şi droguri.
Centrul este organizat în 7 etaje:
- parter: primirea şi unitatea de trezire în mediu sigur (o cameră în care beneficiarii îşi revin din consum asistaţi de către o asistentă medicală)
- etajul 1: clinica medicală pentru asistenţă primară (4 asistente, 1 medic cu jumătate de normă, 1 medic psihiatru 4 ore pe săptămână, un medic stomatolog la cererea beneficiarilor, 1 medic ortoped jumătate de normă)
- etajele 2 şi 3,5,6: camere individuale pentru adăpostirea beneficiarilor
- etajul 4: spaţiul de lucru al echipei de outreach cu 15 locuri pentru beneficiarii aduşi noaptea de aceste echipe (echipa de outreach are 6 membrii şi o maşină în dotare).
În adăpost nu sunt primiţi minorii (persoane sub 20 ani, conform legii suedeze). 60% dintre beneficiarii sunt consumatori de alcool sau droguri, 30% dintre beneficiari au probleme psihiatrice, 25% dintre beneficiari sunt femei. Sunt primiţi şi beneficiarii cu HIV/SIDA şi pediculoză (deşi au avut doar 2 cazuri de acest gen), iar în Suedia nu mai există TBC.
Adăpostul este singura instituţie publică din Goteborg unde fumatul este permis în camere speciale, având în vedere celelalte dependenţe ale beneficiarilor. Beneficiarii nu pot consuma alcool sau droguri în adăpost, dar pot ieşi din incinta acestuia oricând doresc.
Paza este asigurată în timpul zilei de către un singur agent, iar noaptea de 2. Fiecare membru al personalului este echipat cu un dispozitiv electronic, care printr-o singură apăsare apelează agentul de pază, iar printr-o dublă apăsare apelează poliţia, care ajunge la adăpost în maximum 4 minute.Fiecare beneficiar are o persoană de referinţă dintre membrii personalului (personalul permanent al adăpostului este în număr de 15, inclusiv asistentele medicale).
Durata maximă de şedere în adăpost este de 3-4 luni, timp în care se lucrează cu beneficiarul şi toate serviciile sociale pentru găsirea unei soluţii de găzduire permanente. Pentru 98% dintre cazuri sunt găsite soluţii locativ.
Precizăm că oraşul Goteborg are o populaţie de 500.000 de locuitori pe o suprafaţă de 450 km2 şi este împărţit în 21 de districte. În anul 2007, veniturile municipalităţii au fost de 981 milioane coroane suedeze (98,1 milioane euro). Adăpostul primeşte anual 20 milioane coroane suedeze.(20% din veniturile municipalitatii)

sursa: http://asistentasocialabucuresti.wordpress.com/2009/02/16/protectia-oamenilor-strazii-in-suedia/

paul

elena a scris:Functioneaza in cadrul fostei unitati militare Hasdat.

Dacă vedeti oameni care dorm pe strazi sunati la 112 sau la nr. de telefon 0254 718 931 (numarul adăpostului)

Da si daca sunam acolo ce se intampla, crezi ca cei de acolo ii vor primi? Question eu nu cred, pana nu dispare personalul de acolo, va spun eu ca nu va intra nici un om al strazii caci le va fura mancarea personalului si unii de acolo vezi doamne nu mai au ce manca.Iar daca nu are banii sa plateasca ca sta acolo nu cred ca il lasa sa treaca nici de poarta, pai de unde sa plateasca omul ala a strazii la d-l ala cu mustata care va sa zica ca-i seful de acolo, caci daca nu plateste ala cu mustata nu-l primiste

elena

paul a scris:

Da si daca sunam acolo ce se intampla, crezi ca cei de acolo ii vor primi? Question eu nu cred, pana nu dispare personalul de acolo, va spun eu ca nu va intra nici un om al strazii caci le va fura mancarea personalului si unii de acolo vezi doamne nu mai au ce manca.Iar daca nu are banii sa plateasca ca sta acolo nu cred ca il lasa sa treaca nici de poarta, pai de unde sa plateasca omul ala a strazii la d-l ala cu mustata care va sa zica ca-i seful de acolo, caci daca nu plateste ala cu mustata nu-l primiste

Si tu ce solutie ai? Sa nici nu incerci? De ce sa presupunem ca nu va fi ok? Suni si eventual mergi cu omul acolo sa verifici daca totul e ok. Daca nu e ok, scrii aici si trimiti si la presa/tv cazul. Oricine are astazi mobil cu care poate face un filmuletz.
Putina atitudine civica nu strica.
Zic eu.

paul

elena a scris:
paul a scris:

Si tu ce solutie ai? Sa nici nu incerci? De ce sa presupunem ca nu va fi ok? Suni si eventual mergi cu omul acolo sa verifici daca totul e ok. Daca nu e ok, scrii aici si trimiti si la presa/tv cazul. Oricine are astazi mobil cu care poate face un filmuletz.
Putina atitudine civica nu strica

De ce nu incerci tu asta, poate eu am tel mobil, dar nu pot inregistra e vreme de criza si nu-mi permit unul cu care sa filmez, dar bine spui, de ce nu mergi tu, asa te-ai convinge si tu. astfel dai dovada dupa cum ziceai tu mai sus de putina atitudine civica

elena

Paul, sa inteleg ca stii un caz concret cand a fost refuzat un om al strazii? Povesteste-ne si noua.

paul

elena a scris:Paul, sa inteleg ca stii un caz concret cand a fost refuzat un om al strazii? Povesteste-ne si noua.

Da stiu nu numai unul si mai multe cazurii. Dar subliniez unul, persoana in cauza se numeste Ioana Eugen, are 57 de ani, este om al strazi. Sufera de cancer la coloana, din cate stiu si omul acesta nu are unde sa stea, nu manaca uneori cu zilele. A fost sa ceara sprijin la Adapost, iar perso. de acolo, care este un om de nimic, la refuzat. Pe ce motiv?ca nu a platit.pai omul a fost operat, facea munca in folosul comunitati caci avea ajutor social si fiind internat nu a putut presta munca, si nu stiu daca stiti, cum este in cadrul D.A.S. Hunedoara, birocaratie si niste tampenii cat d-le de acolo de mari, ia fost suspendat socialul pana a adus doveziile ca nu poate presta munca din cauza stari de sanatate precara si pana d-l dr la care a fost operat ia eliberat adev. pana in prezent ia fost suspendat. Asistatul respecectiv nu sttaea permanent, desi nu trebuia sa plateasca integral pt ca contractul de acolo, prevede sa platesti doar zilele in care ai stat, desi omul nu a mai stat din luna noiembrie a anului trecut. Mai mult, daca nu ai nici o sursa de venit, ce sa platesti, acela e Adapost de Noapte pt oameni ai strazii si fara locuinta nu motel sau moisa lui Tudosa Danil si a restului neam ce lucreaza in cadrul Adapostului.

Continut sponsorizat

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum