Forumul Hunedoara
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Măsuratul Oilor

2 participanți

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Măsuratul Oilor Empty Măsuratul Oilor 06.12.09 15:31

alin



Am făcut o călătorie în timp. Am vizitat o lume în care civilizaţia citadină nu a apucat să lase urme marcante. Undeva, în inima Munţilor Poiana Ruscă există un ţinut de vis cu oameni primitori şi tradiţii străvechi care au supravieţuit timpului. După ce treci pădurile care împânzesc zona ajungi într-un loc mirific, cunoscut drept Ţinutul Pădurenilor. Pe un drum îngust, ca un tunel prin pădurea atât de răcoroasă şi de proaspăt înverzită, se ajunge într-unul dintre cele mai frumoase aşezări ale zonei: la Lelese. Cei care ajung aici sunt întâmpinaţi mereu cu sufletul deschis de către pădurenii din Lelese. Nimeni nu este tratat ca un neavenit prin aceste ţinuturi. Şi mai ales dacă se nimereşte pe acolo, pe la începutul lunii mai, când localnicii sărbătoresc cu mare fast Măsuratul Oilor, tradiţie păstrată în zonă de sute de ani.
Pădurenii din Lelese sunt crescători de oi, din moşi strămoşi. În sat erau în perioada interbelică circa 6.000 de oi, dar în timp numărul acestora s-a redus până la câteva sute. Obiceiurile legate de viaţa oilor nu au fost însă lăsate să piară de către oamenii din Lelese. Măsuratul oilor este unul dintre cele mai importante şi frumoase obiceiuri din zonă. Astfel, în fiecare an, la începutul lunii mai, sătenii trec la măsuratul oilor. Cu o zi înainte de a fi duse la măsurat, acestea sunt separate de miei. Ele sunt hrănite şi îngrijite cum se cuvine pentru ca a doua zi să dea cât mai mult lapte. Oile sunt duse apoi la stână. În acest an, oamenii din Lelese au amplasat stâne în două locaţii din zonă. „Măsuratul Oilor este un mod de a determina cantitatea de lapte pe care o pot da oile. În fiecare an, când oile se adună la stână, trebuie să fie determinată cantitatea de lapte pe care oamenii o pot lua de la stână şi câtă brânză pot aceştia să facă”, a precizat Ciprian Achim, primarul comunei Lelese. După ce oile au fost duse la stână, sătenii au pregătit toate cele necesare pentru a se apuca de muls. La stâna unde a fost organizat în mod oficial în acest an Măsuratul Oilor, un număr de 14 familii şi-au adus oile pentru a participa la măsurat. Fiecare familie a desemnat un reprezentant, care a trebuit să mulgă oile. După ce s-a trecut cu bine de etapa mulsului, a venit cea mai importantă şi mai aşteptată probă, respectiv măsuratul. Acesta a constat în măsurarea cantităţii de lapte obţinută de la oile fiecărei familii în parte.
„Algoritmul de calcul folosit de crescătorii de oi este unul foarte vechi, care nu s-a asimilat cu metodele moderne, dar în care oamenii au foarte mare încredere. Măsurile tradiţionale speciale folosite sunt cupe şi linguri”, ne-a spus primarul comunei Lelese.

http://www.servuspress.ro/hd/articol.php?id=1376

2Măsuratul Oilor Empty Re: Măsuratul Oilor 06.12.09 19:10

ghinea_adrian



Aşezat în Munţii Poiana Rusca, Ţinutul Pădurenilor este printre puţinele locuri în care se mai păstrează obiceiurile, oamenii se gospodăresc după ritualuri şi cutume, păstrându-şi cu sfinţenie portul. Măsuratul oilor, un obicei prefeudal, înseamnă, de fapt, stabilirea cantităţii de lapte care i se cuvine fiecărui proprietar de oi din partea ciobanului care le păstoreşte. De la stână nu se ia brânză, ci lapte, iar proprietarii îşi fac brânza după priceperea fiecăruia.

Potrivit lui Gheorghe Poantă, sătean din Lelese, „nici cel mai performant calculator nu realizează operaţiile atât de corect cum o putem face noi, respectând învăţăturile venite de sute de ani. Pentru acesta avem nevoie de câteva obiecte simple: o măsură, un băţ şi un cuţit”. Cu acestea, măsuratul oilor le asigură din partea ciobanilor cantitatea de lapte corectă pe care trebuie să o primească şi, implicit, prosperitatea familiei.

Roscolul oilor Cu o seară înainte de măsuratul oilor, se aduc pentru prima dată oile tuturor sătenilor, la comun, pe Dealul Strezii. Sunt mulse de cei mai vrednici oameni din sat, pentru a se asigura că toate oile au ugerele goale. Această operaţiune se numeşte „roscolul oilor”. „Cu această ocazie se vor număra şi câte oi are săteanul de dat ciobanului care, după măsurat, le va lua în custodie până la căderea primei zăpezi”, explică Ciprian Achim (foto medali on), primarul comunei Lelese. În ziua de măsurat, fiecare pădurean vine la stână la ora 12, îşi pregăteşte un loc de muls la „fruntar”. Se aduc oile din stână, se sfinţesc de către preotul satului. Toate vasele în care se mulg oile, împodobite cu flori vesele, sunt verificate să nu aibă apă şi se pun bani mărunţi pentru copii. „Laptele se măsoară să vadă totţi, de către trei dintre oamenii noştri, cei mai de încredere din sat”, spunea Miron Sălăjan, măsurător.

Împărţeală ca la carte Proprietarul care a muls cel mai mult lapte de la oile sale va fi primul dintre săteni care va primi laptele, urmând ca, în ordine descrescătoare, să primească şi ceilalţi. „Pentru o cupă, proprietarul primeşte 20 de măsuri. În cifre, cinci litri mulşi la „măsuratul oilor”se primesc 200 de litri de lapte. În această zi, oamenii îşi fixează regulile împreună cu ciobanul, cuvântul cel mai „greu” îl are cel care a ieşit pe locul întâi. În cazul nostru, câştigătorul este Vinca Gheorghe, zis Bănăţeanul.

Litera buClucaŞă Primarul Ciprian Achim explică că, la Lelese, a cam dispărut din limbajul sătenilor din pădurenime litera „j”. Astfel, locul acesteia este luat de ultima literă a alfabetului „z”, iar cuvintele care conţin litera buclucaşă sunt complet schimbate. Cel mai relevant exemplu este cel al numelui dealului pe care anual se face măsuratul oilor. Conform hărţilor din cărţile de specialitate, forma de relief este numită „Dealul Străjii”, însă el este cunoscut la Pădureni ca „Dealul Strezii”.

Unităţi de măsură
10 litri = o măsură
5 litri = o cupă
0,5 litri = o lingură
1/4 litri = o jumătate
de lingură
100 ml = un zblac

Câştigătorii
Locul I
Gheorghe Vinca
4 cupe şi 8 linguri
Locul II
Gheorghe Petriş
4 cupe şi 2 linguri
Locul III
Ioan Şchiopu
3 cupe şi 6 linguri

http://www.servuspress.ro/hd/articol.php?id=7688

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum