Forumul Hunedoara
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

educatie libera

4 participanți

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1educatie libera Empty educatie libera 11.11.09 19:15

alin



"Imaginaţi-vă o şcoală în care nu există profesori. Nu există catedră, bănci şi lecţii. Nu există examene, note, catalog, teme pentru acasă, teze şi competiţie. Nu există repetenţi şi nici programă fixă. O şcoală în care elevii sunt liberi să studieze exact ceea ce îşi doresc, pentru atât timp cât doresc.
O şcoală în care cititul şi scrisul nu sunt obligatorii de la şapte ani, ci copilul este lăsat să se apropie de litere exact atunci când simte el că vrea să citească şi să scrie. O şcoală care pune pe primul loc interesele şi nevoile copilului, nu pe cele ale profesorilor şi ale părinţilor.

Şcoala asta nu e o utopie. Ci este o şcoală din sistemul „free education“ (educaţie liberă), sistem care se aplică cu succes în multe şcoli private din lume.

Şcoala, la fel de tânără şi aflată la început precum comunitatea formată aici, crede în educaţia liberă şi o implementează zi de zi, cu ajutorul Margueritei, profesoara din Ecuador, al Lorenei şi Ivanei, surorile gemene din Uruguay, şi cu contribuţia, mai mică sau mai mare, a tuturor celor care vor să creeze materiale pentru şcoală, vor să citească poveşti copiilor sau să pună în scenă, cu ei, piese de teatru.

Şi a venit săptămâna trecută la noi, Daniela, o fată de 25 de ani, care a studiat de la 4 la 17 ani în şcoala liberă Pestalozzi din Ecuador. Ne-a povestit multe, multe despre tot ce a învăţat la şcoală. Şi cuvintele cele mai potrivite care să descrie amintirea pe care o are despre toţi anii aceia sunt „libertate, iubire şi respect“. Valori pe care le duce cu ea, în ea, în toată viaţa ei şi în tot ceea ce face şi ce este zi de zi, în tot ceea ce oferă Lumii, dintr-o inimă de fost copil care nu a acumulat frustrări şi frici pe băncile şcolii."

http://educatielibera.blogspot.com



Ultima editare efectuata de catre Admin in 04.09.11 14:07, editata de 2 ori

alin



Asa…am tot postat diverse traduceri pana acum fiind convinsa ca ele exprima mai bine , in cuvinte mai potrivite sa zicem, lucrurile despre care eu consider ca trebuie cunoscute atunci cand vrem sa aflam mai multe despre HS ca filosofie educationala. Am sa fac asta in continuare, dar imi propun ca in paralel sa incepem o discutie mai putin formala despre aceste realitati in Romania.
Si asta pentru ca , discutand pe diverse forumuri acest subiect (HS) am remarcat o gramada de probleme pe care si le pun oamenii, obstacole pe care le vad, prejudecati pe care le au, la care nici nu m-as fi gandit. Este adevarat ca ele sunt de multe ori tangentiale cu Hs, dar exista in acest context pentru simplul motiv ca oamenii isi pun aceste probleme in acest mod.

Astazi cate ceva despre legalitate.

Im majoritatea tarilor civilizate (spre exemplu USA, Canada, Australia., Noua Zeelanda, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Belgia, Olanda, Scotia, Spania, Italia, Elvetia, Marea Britanie, Ungaria, Irlanda, Israel, …si lista continua atat in Europa cat si raspandindu-se si pe alte continente) educatia acasa este perfect legala, explicit mentionata in lege.
Diferentele care sunt de la stat la stat in aceasta privinta sunt reprezentate de legile conexe care se refera la modul de control, de prevenire a abuzurilor, lucru perfect firesc.

In Romania, educatia acasa era explicit mentionata de lege ca forma alternativa de invatamant inainte de nationalizarea invatamantului facuta de regimul comunist in 1948.
Dupa ’90, reflexele etatiste si totalitare in aceasta privinta au continuat insa si aceasta forma alternativa de educatie nu a mai fost mentionata de legea invatamantului, ba statul s-a intins cu controlul nepermis de mult si asupra invatamantului privat si confesional (pe care le permite) reglementandu-le curriculumul. Practic se intampla asa: statul emite o curricula unica, oficiala, “de stat” pe care toata lumea trebuie sa o urmeze. Daca scolile private si/sau confesionale doresc sa faca alte materii, nu le pot face decat in plus, peste curricula oficiala, unica. Ceea ce logostic este foarte greu. Plus ca este absurd.

In acest moment totusi, homeschooling in toate formele sale (de la foarte structurat la total nestructurat – vezi radical unschooling) se poate, din fericire practica in Romania datorita unei portite in lege.

Portita despre care vorbesc, permite ca un copil sa fie educat inafara Romaniei, intr-o scoala care ofera foaie matricola, diploma si toate celelalte hartii necesare birocratiei, toate oficial emise de catre statul respectiv. Ceea ce poate folosind HS, dat fiind ca sunt atat de multe stat care il recunosc, cum este si firesc.

Exista scoli care ofera celor educati acasa, asa numite programe-umbrela, emitand toate actele necesare (in urma unor teste ce se pot desfasura prin corespondenta sau on line, prezentari de portofolii si asa mai departe) , acte ce sunt perfect recunoscute de statul roman. Copiii se pot transfera in sistemul romanesc daca o doresc oricand in timpul scolii si pot obtine diploma de absolvire a liceului emisa de autoritatea educationala a statului respectiv, indiferent ce metoda de invatare a ales (inclusiv RU). Fireste, toate aceste servicii sunt contra cost, dar costurile nu sunt insurmontabile, vorbim despre niste sute de dolari pe an. Un exemplu aici: http://www.independent-learning.com/newsite/news.htm

Pe mine personal aceasta veste m-a facut sa ma simt mai bine, desi doresc sa lupt in continuare pentru a obtine legalitatea explicita a HS in legile romanesti, asa cum este corect intr-o tara denumita “libera”.
M-a facut sa ma simt mai bine pentru ca ceea ce ma interesa in primul rand era ca educatia copiilor mei sa aiba loc asa cum consider eu ca este cel mai bine si ma bucur ca se poate fara a risca pentru mine si ei , probleme legale.



Ultima editare efectuata de catre alin in 04.09.11 14:25, editata de 1 ori

3educatie libera Empty Traduceri 04.09.11 14:24

alin



alin



http://www.homeschooling.ro

Presedinte e Curcubet Gabriel care e ceva pastor...
Din pacate HS in Romania a inceput sa fie facut de "crestini" care nu vroiau o educatie materialista pentru copii lor.

Fac si ceva conferinte. Conferinta din 2010 o puteti asculta aici:

http://www.ber.ro/hs-2010.php

5educatie libera Empty Homeschooling in lume 04.09.11 14:28

alin



6educatie libera Empty Homeschooling in lume 04.09.11 14:28

alin



7educatie libera Empty grup de discutii 04.09.11 14:31

alin



8educatie libera Empty ce este HS? 04.09.11 14:33

alin



Aceasta alternativa se numeste in limba engleza "homeschooling" dar a o traduce "educatie/scolire acasa" nu ar reda sensul exact. Asta deoarece sensul acestei alternative este mai degraba de invatare libera, naturala, neinstitutionalizata , nu de invatare acasa in loc de la scoala.

Homeschooling-ul este absolut legal si practicat in majoritatea tarilor civilizate, unde educatia este obligatorie NU institutionalizarea, unde dreptul oricarui copil la educatie nu se manifesta in mod absurd prin coercitia de a o primi in unitati controlate de stat, conform unei programe prestabilite si "oficiale" de stat si asa mai departe, asa cum din nefericire inca se intampla in Romania.



Filosofia HS pleaca de la premiza dovedita stiintific conform careia toti oamenii se nasc cu dorinta naturala de a invata cat mai mult.
Este la fel de evident si dovedit ca in maximum trei ani de la inceperea scolarizarii, interesul natural de a invata al copilului devine aproape nul. De aici si prejudecata foarte raspandita ca cei mici, daca nu sunt fortati, controlati, indemnati permanent, dresati sa "invete", nu vor vrea sa invete niciodata nimic. Dar cei care fac aceste afirmatii dau intotdeauna ca exemplu copiii scolarizati.

Aceia care invata pana la urma multe lucruri si devin intelectuali sau specialisti de top intr-un domeniu urmandu-si pasiunile o fac mai degraba in pofida sistemului si nu datorita lui.



Nu exista o reteta sau o metodologie a HS. Fiecare familie care adopta aceasta alternativa o face in stilul ei. Unii au un stil foarte structurat, practic folosesc diverse curriculum-uri si au perioade din zi cand fac "lectii". Altii au un stil nestructurat si fac ceea ce se numeste unschooling/natural learning, adica interesul copilului este cel care dicteaza ce se invata si in ce mod se face asta. Exista si HS Montessori, Waldorf si asa mai departe.



De asemenea, diverse familii au diverse motive pentru a face HS. Unii cred realmente ca scoala ofera o educatie de proasta calitate, altii se tem mai mult de influentele negative ale gastilor, de violenta si de expunerea copiilor la droguri la o varsta la care discernamantul nu s-a dezvoltat inca. Altii au motive religioase. Si lista poate continua.

alin



http://magazin.proiectultyndale.ro/catalog/product_info.php?products_id=73&osCsid=3145b838434d1de26e52dc7d5d882593


educatie libera Homeschooling

Cartea e in limba romana si costa 14 lei

Are si o tenta religioasa, dar se poate extrage din ea informatii importante.

10educatie libera Empty Da Vinci Learning-post TV 04.09.11 15:16

alin



http://da-vinci-learning.com/

In Romania prin Satelit la AKTA Romania

Homepage: http://www.akta.ro/

Preluat de Romtelecom Dolce

Admin


Admin

http://hunedoara.omgforum.net

13educatie libera Empty cursuri matematica 04.09.11 16:09

Admin


Admin

http://hunedoara.omgforum.net

14educatie libera Empty metode 04.09.11 18:45

cami33



15educatie libera Empty Re: educatie libera 23.04.12 23:52

happy mom

happy mom

noi facem homeschooling cu copiii nostri ( bine , alui mic, cind i-o veni rindul,ca abia are 6 luni lol)
daca aveti intrebari...va raspund Very Happy

16educatie libera Empty Re: educatie libera 24.05.12 21:31

cami33



As fi si eu interesata.
Povesteste putin cum faci tu

17educatie libera Empty Re: educatie libera 28.05.12 8:28

happy mom

happy mom

in primul rind, eu nu sunt in Ro. Aici este legal homeschool-ingul.
Scoala facem zilnic, faptul ca e acasa, nu inseamna ca se joaca sau doarme toata ziua Smile
Ceea ce e super acasa e ca poti folosi mai multe metode de invatare, in functie de caracterul copilului si de felul cum invata mai bine si mai usor.

18educatie libera Empty Re: educatie libera 04.06.12 1:09

cami33



Si cum faci concret?
Ce "programa" folosesti?

19educatie libera Empty Re: educatie libera 14.06.12 5:15

happy mom

happy mom

programe sunt multe...nu folosesc una anume. am luat matematica de la una, literatua de la alta, stiintele de la alta, etc etc. Am personalizat, in functie de cum invata mai bine, mai usor si mai repede .
Prin lege, nu ti se cere o anumita programa sau un anumit orar, alea le faci/alegi tu ( de ex daca ar fi scoala privata, ar avea orarul si programa lor, nu? exact asa si aici) . CE ti se cere prin lege, este sa parcurgi materiile, egal de programa folosita.
Ideea principala ( din punctul meu de vedere) e ca la homeschool vor trebui sa invete pentru a sti, nu pentru a trece un test/examen.
Acuma HS nu e pt toata lumea, HS cere dedicatie totala. Deci lasi la o parte visele de cariera si te dedici copilului/copiilor tai. Multi au impresia ca numai o scoala de stat poate educa un copil. Numai prezenta intr-o clasa, stind intr-o banca poate oferi o educatie adecvata. Adevarul este ca in fiecare zi va trebui sa-ti inveti copiii ceva. Nu poti sta toata ziua in pat, uitindu-te la tv si mincind bomboane. Dar citind o carte pe terasa, manuale deschise pe masa din bucatarie, plimbari in parc, gradinarit, programe pe computer, gatit, vizite la muzee si monumente nationale deschide o alta lume mintii tinere a unui copil.
cind faci HS, copiii ti educi TU.nu un angajat al statului. In cazul in care copilul tau nu stie sa citeasca, nu intelege impartirile, sau nu are note si materii suficiente pentru a fi acceptat la facultate, nu vei avea profesori pe care sa dai vina. DE aici zic..daca vrei ca virgula copilul tau sa reuseasca , trebuie dedicatie totala. Very Happy


20educatie libera Empty Re: educatie libera 14.06.12 10:42

cami33



Continut sponsorizat



Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Subiecte similare

-

» Guvernare libera

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum