Forumul Hunedoara
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Forumul Hunedoara

non comercial


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Nedeile

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Nedeile Empty Nedeile 10.06.12 12:23

Nicolae



Nedeile sunt vechi sarbatori câmpenesti asociate de obicei hramului bisericii satului. Cele mai importante nedei aduna la sarbatoare în Tara Zarandului si peste zece mii de participanti si îi aduc adesea si pe unii dintre motii plecati la munca pe alte meleaguri.
Cea mai cunoscuta nedeie din Tinutul Zarandului este Târgul de fete de pe Muntele Gaina, unde se întâlnesc motii criseni (cum îsi spun cei ce locuiesc pe Valea Crisului Alb si pe culmile domoale ce se desprind la vest de Muntii Apuseni) cu motii câmpeni si vidreni din “Tinutul de Piatra” – culmile înalte, centrale ale Apusenilor. Sarbatoarea câmpeneasca de pe muntele Gaina are o vechime de sute de ani si a fost admirabil descrisa în 1890, în “Nunta la Români”, de catre preotul si etnograful bucovinean Simion Florea Marian.
In Tara Zaranului este si Nedeia de la Tăcăşele care se desfasoara timp de doua zile la intrarea în satul Avram Iancu, com. Vârfurile, jud. Arad (130 km de Arad, 39 km de Brad si 22 km de Gurahont). Aici, în fiecare an, a doua duminica dupa Rusalii, se aduna peste zece mii de sateni veniti din comunele Vârfurile, Plescuta si Halmagiu, dar si de mai departe.
In fiecare a doua duminica din iulie are loc o alta sarbatoare câmpeneasca - Nedeia Tarii Halmagiului, în parcul din centrul comunei Halmagiu (136 km de Arad si 28 km de Brad).
In ultima duminca din august, pe Valea Hurezului, com. Chisindia (72 km de Arad si 9 km de Sebis), are loc Târgul Codrenilor , sarbatoare ce se desfasura în trecut în satul de munte Văşoaia.
O alta sarbatoare traditionala, specifica zonei aradene, este “Praznicul de pita noua”, prin care, în august, în duminicile cele mai apropiate de marea sarbatoare a Sfintei Marii, este marcat un obicei din vremuri stravechi: ritualul coacerii primei pâini din grâul recoltat în anul respectiv. Primul praznic de pita noua se desfasoara în Padurea Dumbrava din comuna Beliu (la 77 km de Arad) si apoi, câteva zile mai târziu, la Pecica (25 km de Arad).
De peste patru decenii, în luna august, statiunea Moneasa (102 km de Arad si 20 km de Sebis) gazduieste “Festivalul tinerilor interpreti din Tara Zarandului”, în ultima vreme fiind organizat în aceeasi perioada si un “Târg al Mesterilor populari”. Tot la Moneasa, în luna iunie, are loc “Festivalul cântcului si al portului popular din Tara Zarandului”.
La sfârsitul lunii mai, în municipiul Brad (36 km de Deva si 145 km de Arad), se desfasoara festivalul “Comori folclorice” destinat tarafurilor traditionale si grupurilor instrumentale de muzica populara.
Toate aceste nedei si festivaluri sunt ocazii de a asculta cântecul popular, de a contempla dansuri populare precum abrudeanca (tarina) si învârtita, precum si portul traditional, admirabil conservate într-una din cele mai cunoscute zone etnografice ale României, Tara Zarandului.

http://www.cazarelapensiune.ro/ro/articles/traditii-si-obiceiuri/nedeile

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum